Například v Karviné zastupitelé budou od ledna příštího roku všechny mateřské školy administrativně součástí některé ze základních škol. Minulý týden o tom rozhodli zastupitelé.

„Ve spojování jednotlivých škol do větších právních subjektů vidíme další možnost optimalizace sítě škol ve městě. Ta se sice neprojeví v úspoře finančních prostředků vynakládaných zřizovatelem na provoz škol, ale ušetřené peníze mohou ředitelé použít pro odměňování učitelů," říká Martina Šrámková, vedoucí oddělení rozvoje karvinského magistrátu. Ta o chystané optimalizaci informovala na zasedání zastupitelů.

Ačkoli to dnes nikdo otevřeně nahlas neřekne, slučování škol je jen předstupněm rušení některé ze škol, které je v budoucnu v menší či větší míře nevyhnutelné. Demografická studie totiž předpokládá, že se do deseti let v Karviné sníží počet žáků základních škol o 650 až 850. Tento počet je vyšší, než je kapacita nejobsazenější karvinské základní školy, která má dnes okolo 660 dětí. V posledních 15 letech byly uzavřeny slovenská základní školu, ZŠ Žižkova a také základní škola G. Morcinka s polským jazykem vyučovacím.

A podobná situace je i v dalších městech okresu. V Havířově se v nejbližších osmi letech odhaduje pokles počtu školou povinných dětí o zhruba 500 a radnice už dnes ví, že bude muset některé školy slučovat. Celková kapacita všech škol je v průměru využívána na 79 procent.

„Je proto možné očekávat, že by bylo vhodným řešením případné sloučení některých škol z těch částí města, které budou v budoucnu největší měrou postiženy poklesem počtu žáků. Jsou však již nyní tři školy, jejichž kapacita není využívána ani na 62 procent. V případě dalšího poklesu počtu dětí na těchto školách by bylo možným dočasným řešením ponechání ve škole pouze prvního stupně vzdělávání a přesunutí druhého stupně na školy v blízkém okolí," píše se v materiálu nazvaném Koncepce rozvoje školství na léta 2014-2021, který pro zastupitele zpracoval odbor školství a kultury.

To, co minulý týden schválili v Karviné, funguje už deset let v Bohumíně, to znamená, že mateřinky jsou součástí škol.

„S boomem dětí ve školkách a následně i školách jsme proto neotevírali a nestavěli nové školy či školy, ale snažili jsme se kapacitu rozšířit ve stávajících prostorech v rámci jedné organizace. Pokud by byl v budoucnu úbytek dětí natolik razantní, tak určitě žádnou ze škol rušit nebudeme, ale v úvahu přichází spíše slučování," řekla tisková mluvčí radnice Lucie Balcarová.

V Orlové už mají v posledních letech za sebou rušení tří velkých škol a z jedné udělali školu málotřídní.

„K optimalizaci docházelo postupně v minulých letech. Například v roce 2004 jsme měli v základních školách celkovou kapacitu pro 5885 žáků a dnes ji máme stanovenou pro 4245 žáků, takže postupně jsme snížili o 1640 míst," podotkl orlovský starosta Tomáš Kuča.

A letos počítají v Orlové s nárůstem počtu žáků o celou stovku, na 2500 žáků. Osm škol ve městě v současné době navštěvuje asi 2400 žáků. I proto se momentálně žádné změny týkající se základních škol na území města nepřipravují.