„Prodala rodinný dům a vše, co městu ukradla, už vrátila zpět. Ještě jsme vyčíslili úroky ze zpronevěřené částky a budeme usilovat minimálně o uhrazení přímé škody ve výši 170 tisíc korun," uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Případ odhalily letos v květnu rozsáhlé hloubkové kontroly, které nařídil starosta Bohumína po medializaci zpronevěry na radnici v sousední Orlové. Pikantní na bohumínském případu je skutečnost, že radnici na podezřelé praktiky úřednice upozornil její manžel předseda majetkové a kontrolní komise při městském zastupitelstvu.

Tím ale případ zcela nekončí, protože město podalo na svou, dnes již bývalou zaměstnankyni, žalobu a už v úterý 3. prosince proběhne u Okresního soudu v Karviné v této věci hlavní líčení.

Uzavřen je i případ úřednice, která neodevzdávala všechny stvrzenky za cestovní doklady a hotovost z nich si nechávala pro sebe. Žádná škoda městu nevznikla, dotyčná se přiznala, spolupracovala a vše uhradila.

Naopak třetí kauzu zpronevěry v městské společnosti BM servis policie stále šetří. Radnice má podezření, že bývalí zaměstnanci kšeftovali s vytříděnými plasty a tržby za zpracovaný odpad si nechávali pro sebe.

„Důkladnou kontrolou jsme přišli na nesrovnalosti v dokladech. Propuštěno bylo vedení odpadového hospodářství a kontrolní mechanismy se rovněž daly do pořádku," dodal starosta Vícha.

Výši škody musí vyčíslit policie, může přesáhnout až jeden milion korun.