Spisovatelka, malířka, výtvarnice a básnířka Marta Rulfová, autorka knihy „Slzy pro Těšínsko“ se narodila 6. června 1921. Rodačka z Návsí u Jablunkova, odkud pocházel její otec Antonín, maminka Anna se narodila v sousední Bystřici nad Olší. Marta Rulfová rozená Žabková, vyrůstala v Návsí společně se svými pěti bratry.

V knize Slzy pro Těšínsko popisuje velmi poutavě své mládí v krásné přírodě Slezských Beskyd, ale také vyjadřuje smutek z toho, že musela tento kraj opustit.

Marta Rulfová (*6. června 1921 Návsí, † 22. února 2018 Mohelnice)Marta Rulfová (*6. června 1921 Návsí, † 22. února 2018 Mohelnice)Zdroj: soukromý archiv Moniky Rulfové

Velmi výstižně ji charakterizoval režisér a scénárista Radovan Lipus: „Paní Marta Rulfová je autorkou neuvěřitelně čtivých, dojemných a sugestivních pamětí, které vydala vlastním nákladem pod názvem: Slzy pro Těšínsko. Tato útlá kniha velmi emotivním způsobem popisuje dějiny Návsí, dějiny Těšínska v pohnutém 20. století zejména v jeho první polovině. Území, které střídalo režimy, národy, totality, demokracie. Je to kniha, která je velmi důležitým cenným osobním svědectvím.“

Ve své knize Marta Rulfová vzpomíná na Matici slezskou v Návsí, která v těžkých 30. letech pomáhala dětem ve škole. „Největší stavbou obce je obecná Masarykova škola, postavená za první republiky. Rádi jsme do ní chodili. Milovala jsem tu naší školu.“

Pustevny ve čtyřech ročních obdobích
OBRAZEM: Tak šel rok na Pustevnách. Unikátní snímky berou dech

Po válce, v roce 1947 se Marta Žabková provdala za kapitána Eduarda Rulfa, profesora matematiky a balistiky ve Vojenské akademii v Hranicích na Moravě. Po únoru 1948 byl Eduard Rulf z Hranické akademie převelen do Kutné Hory, kde se z Hranic na Moravě přestěhovali a kde měl zastávat funkci velitele posádky. Dne 1. října 1949 byl však z politických důvodů z armády propuštěn. Od roku 1949 pracoval v různých profesích, střídavě jako skladník a dělník nebo učitel. V letech 1964 až 1967 se vrátil za katedru Střední průmyslové školy elektrotechnické v Mohelnici, kde se svoji ženou Martou bydleli. Zemřel v roce 1970.

Stanislavice. Od roku 1975 součást Českého Těšína. Pohled na obec z nejvyššího bodu.
Stanislavice nemají hospodu, o zábavu se tu ale starají hasiči

Vnučka vzpomíná na babičku s láskou

Snad nejvýstižněji charakterizovala Martu Rulfovou její vnučka, Monika Rulfová: “Moje drahá babička byla celoživotní samoukem, dokázala se sama naučit německy a anglicky. Byla schopna komunikovat, psát a také luštit křížovky v obou jazycich a to až do svých posledních dní. Jako motivace jí určitě sloužilo přátelství s kamarády z Rakouska a také z USA se kterými si pravidelně dopisovala a udržovala kontakt. Byla také obrovskou milovnicí četby. Díky tomu měla obrovský přehled jak o historii, umění, politice, hudbě a přírodě. Rozhodně se s ní člověk nenudil, dalo se s ní mluvit o spoustě věcí. Byla také výbornou kuchařkou. Nikdy nezapomenu na moje oblíbená jídla, která mi vždy připravovala a která jsem hltala. Její nezapomenutelné a nikdy nenapodobitelné bramborové placičky se zakysanou smetanou, kvasnicovou polévku a nebo dort s oříškovou naplní. To, co ale babičku asi nejvíce vystihovalo, byla její obrovská láska k přírodě a jejímu rodnému kraji v Jablunkově, v Návsí. Napsala toho spoustu o svém dětství, o krajině a celkovém životě v rodném Návsí, v Jablunkově, který milovala. Svou nesmírnou lásku k přírodě, společně s dalšími důležitými životními hodnotami, předala babička také mně za což jsem jí nesmírně vděčná.”

Napsala knihu Slzy pro Těšínsko.Napsala knihu Slzy pro Těšínsko.Zdroj: soukromý archiv Moniky Rulfové

Jak píše historik a kronikář obce Bystřice Petr Majer, s paní Martou Rulfovou se nikdy nesetkal. V roce 2010, kdy poprvé držel v ruce její knihu Slzy pro Těšínsko, kterou přečetl jedním dechem, se rozhodl paní Martu oslovit a poděkovat jí.

„Psali jsme si poté pravidelně až do roku 2017. Žila a tvořila v Mohelnici, ale na Těšínsko nikdy nezapomněla. Z každého jejího dopisu jsem měl radost, jako by mi promlouvala z duše. Cenil jsem si její upřímnosti, schopnosti pojmenovat věci pravými jmény, radost i smutek a obdivoval jsem její paměť,“ řekl Majer.

„V mém věku jsem smířená, očekávám že můj čas je odstříháván centimetr po centimetru až z něj nezůstane ani vlásek – stejně jak se děje po miliardy let ve vesmíru, vznik i zánik všeho tvorstva. Ani učenějšímu z nejučenějších se nikdy nepodaří vysvětlit smysl života…“ napsala mi v jednom z posledních dopisů. Zemřela v Mohelnici 22. února 2018.

s využitím materiálu Petra Majera