Radnice tak chce zabránit přílivu převážně problémových nájemníků do míst se soukromými ubytovnami. Opatření obecné povahy začalo platit 22. prosince. Bohumín se tak stal prvním městem v Moravskoslezském kraji, kde začaly tzv. bezdoplatkové zóny fungovat.

Novinka se týká domů v ulicích Čs. armády, Nádražní, 9. května, Jeremenkova, Příční a také na pěší zóně, kde z bývalého hotelu Grand vznikla soukromá ubytovna. V praxi to znamená, že úřady práce už nepřiznají nově příchozím nájemníkům do označených oblastí případné doplatky na bydlení. Radní si od toho slibují, že klesne zájem sociálně slabých obyvatel o ubytování v těchto lokalitách.

„Lokality jsme pečlivě vybírali a stanovili jsme je na základě průzkumu. V místech, která jsou ode dneška bezdoplatkovými zónami, jsme zaznamenali zvýšený počet přestupků, trestných činů i koncentraci lidí pobírajících sociální dávky.

Opatření se nedotkne nikoho, kdo v lokalitě momentálně bydlí. Nikdo nepřijde o sociální dávky. Jediný cílem této novinky je, aby tam další lidé na sociálních dávkách nepřibývali,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Opatření se podle zákona bude týkat pouze nových nájemníků ve vymezených zónách, kterým nevznikne nárok na doplatek na bydlení. Na ty současné se vztáhnout nedá.

Legislativní novinka se ale nelíbí některým senátorům. Asi 20 z nich se obrátilo na Ústavní soud a poslali návrh na zrušení části zákona o pomoci v hmotné nouzi.

Ilustrační fotografie.
Svátky bez lékařské pohotovosti