Šestý ročník mezinárodního setkání řezbářů z tuzemska, Slovenska a Polska se koná přímo na náměstí Republiky. „Letos je na sympoziu výrazně upraven program pro děti, protože mateřské školy se na práci řezbářů přicházejí dopoledne často dívat," vysvětlila ředitelka pořádajícího Městského kulturního střediska Yvona Dlábková.

Řezbáři vytvoří pro betlém postavy klasických českých pohádek - holčička s nůší, ponocný a další. Sochy budou pro veřejnost vystaveny také na Havířovu v květech.

"Přibude několik nových soch, které budou o Vánocích součástí betlému, ale přes rok budou zdobit domovy seniorů ve městě. Byla by škoda, kdyby byly celý rok schovány někde ve skladu," vysvětlil havířovský řezbář Čestmír Slíva. 

Součástí řezbářské akce bude každodenní program zaměřený především na děti. V neděli bude řezbářské sympozium ukončeno oslavami Dne dětí. Ty začínají v pravé poledne a v programu se představí například Míša Dolinová s pořadem plném zábavy, soutěží, poučení i dárečků. Od 16.30 bude pódium na centrálním havířovském náměstí patřit zpěvačce Lenny, o hodinu a půl později ji vystřídá Adam Mišík s kapelou. Dětské odpoledne doplní hudební představení dětem, program havířovských tanečních souborů, stánky se sladkostmi a atrakce. 

Zdroj: Youtube