Bohuslav Niemiec.Bohuslav Niemiec.Zdroj: Deník/Tomáš Januszek

Území Dolní Suché je zčásti tvořeno rodinnou zástavbou, zčásti průmyslovou zónou, která vyrostla v areálu bývalého dolu Dukla a pak soustavou Sušanských rybníků. Má město v Dolní Suché v plánu nějaké rozvojové aktivity? Ať už další rodinnou výstavbu, či rozvoj jiného druhu?
Z územního hlediska je Dolní Suchá opravdu tvořena z jedné části rodinnou zástavbou a z druhé části průmyslovou zónou. Ovšem jako část města se rozvíjí, staví se nové rodinné domy, přibývá obyvatel. S tím souvisí problematika komunikací, které se dostávají na hranu své kapacity. Rozšíření komunikací naráží na problém s výkupy pozemků. Ve spolupráci s občanskou komisí se město snaží řešit výstavbu nových chodníků a veřejného osvětlení - chodník spojující městskou část s konečnou zastávkou autobusu č. 416 se v současné době staví. A rozrůstá se také průmyslová zóna Dukla, která leží v areálu bývalého dolu za ulicí Orlovská.Zajímavý je areál Sušanských rybníků, který bychom rádi v budoucnu revitalizovali a vytvořili tam relaxační oblast. Limitem v tomto případě i v případě průmyslové zóny je, že město není vlastníkem všech pozemků. Plocha Sušanských rybníků byla zařazena do programu revitalizace pohornické krajiny mezi Havířovem, Karvinou a Orlovou s názvem POHO 2030.

Dolní Suchá. Městská část Havířova, tvořená převážně rodinnými domy.
Dolní Suchá: Pěkné bydlení, zatím relativní klid. Ovšem nemají tu ani obchod

Jak je na tom tato městská část po stránce infrastruktury jako je kanalizace, plyn, elektřina?
Město dbá na rozvoj Dolní Suché a s rozšiřující se bytovou/rodinnou zástavbou je tato část plně vybavena infrastrukturou. Už v minulosti vybudovaný vodovodní řad byl doplněn splaškovou kanalizací, která odkanalizovala převážnou část rodinných domů. Snad každá nemovitost má možnost využít plynové a elektrické přípojky, kterými je Dolní Suchá pokryta.
Povrch páteřních komunikací se průběžně opravuje a doplňují se chodníky, tam, kde to situace dovolí. Dopravní obslužnost jako je MHD je zajištěna šesti zastávkami přes Dolní Suchou směrem na Šumbark a zpětně do centra města k obchodnímu domu ELAN.

Pokud jde o občanskou vybavenost – škola školka, obchod, služby. Jak to v této čtvrti vypadá? Není například absence školy tak trochu hendikepem této jinak velmi atraktivní městské čtvrti?

V Dolní Suché funguje školka, která loni prošla rekonstrukcí a pokrývá potřeby rodin s malými dětmi. Tato budova je přirozeným centrem této městské části. Naproti ní bylo vybudováno multifunkční hřiště s herními prvky pro malé děti, velké děti a také workoutové prvky. U školky je také herní prostor pro malé děti, který slouží jak dětem ze školky, tak veřejnosti. Jak jsem již zmínil, dopravní obslužnost je pro obyvatele zajištěna a občanská vybavenost jako je lékař, dvě školy a školky, obchody, pošta a další je v docházkové vzdálenosti deseti minut v části Šumbark.

Dolní Suchá, kozí farma Šárky Veselé, červenec 2021.
Život na kozí farmě v Dolní Suché byl splněný sen. Realita: boj, aby farma žila

Je podle Vás něco, co by lidem, kteří žijí v této městské části, mohlo chybět? Je něco, co je trápí, co by uvítali, kdyby tam bylo?
Vzhledem k rozšiřující se výstavbě nových rodinných domů a zvýšení frekvence dopravy je kapacita páteřních komunikací na hraně únosnosti. Lidé by uvítali rozšíření těchto komunikací nebo vybudování více výhyben, což ale naráží opět na problém s výkupy pozemků. Co by lidé určitě přivítali, je možnost využití budovy školky pro mimoškolní a volnočasové aktivity dětí, mládeže i dospělých.
Myslím si, že v Dolní Suché se dobře žije a bydlí, důkazem je velký příliv nových obyvatel a s tím spojená hojná výstavba nových rodinných domků.