Ve druhém kole ale může být všechno jinak. Přikloní se voliči neúspěšných kandidátů z prvního kola k Jiřímu Drahošovi? Nebo zůstane náš kraj i nadále baštou Miloše Zemana, který zde pravidelně dosahuje nejlepších výsledků v rámci republiky?

Redaktoři Deníku zjišťovali předvolební dojmy a názory lidí ve dvou obcích v každém okrese. Vypravili jsme se tam, kde dosáhl současný prezident jednoho z nejlepších výsledků, a na druhé straně i tam, kde se v rámci daného okresu nejlépe dařilo bývalému šéfovi akademie věd, ač tam třeba na první místo nedosáhl.

Jak vidí lidé šance obou finalistů před druhým kolem v našem okrese?

Doubrava půjde většinou opět za Zemanem

Vědí, že v jejich obci byl Miloš Zeman jasným vítězem prvního kola prezidentských voleb a většina také věří, že uspěje v kole druhém. Doubrava volila v poměru 64,97 procenta pro Miloše Zemana, pro Jiřího Drahoše zde odevzdali 17,51 procenta platných hlasů. Více procent hlasů v okrese obdržel Miloš Zeman už jen v nedaleké Orlové, 65,26 procenta, v Karviné to bylo 64,21 procenta.

„Na politiku se mě vůbec neptejte,“ říká žena, která právě vchází do místního obchodu s potravinami. Bavit se nechtějí ani místní prodavačky.

V nedalekém obchodě s drogérií, zahradnictvím a dalším smíšeným zbožím jsou sdílnější. „Většina z nás si stojíme za Milošem Zemanem a o jeho úspěchu u nás víme,“ říká Jiřina Rovňaníková.

„Držíme mu palce také v druhém kole a můžu vám říct, že to samé říká i většina z místních, když na prezidentské volby přijde řeč. Pan Zeman už v politice něco dokázal, ano, je někdy vulgární, ale je zase jiný a svůj. Jméno Jiří Drahoš nám přitom většinou nic neříká a v podstatě jsme ho před volbami mnozí ani neznali,“ hodnotí dále předvolební šance obou kandidátů Jiřina Rovňáková.

Ta rovněž vzpomíná, že Miloš Zeman kdysi Doubravu také osobně navštívil. To už ale bylo před lety, když se ještě zdaleka nevědělo, že bude jednou i prezidentem. Místní ale vzpomínají také na nedávnou prezidentskou návštěvu v sousední Orlové.

Slova o oblíbenosti současného prezidenta ve své obci potvrzuje o chvíli později i žena, která nechce sdělovat své jméno, o prezidentské volby se ale rovněž zajímá.

„Politiku se jinak snažím příliš nesledovat, prezidentské volby ale mají i velký mediální ohlas,“ vysvětluje.

„Podle mě by měl Miloš Zeman být prezidentem i nadále. Ano. Někteří třeba říkají, že už nemá zrovna pevné zdraví. Ale přece, i kdyby byl na vozíčku, to ještě neznamená, že mu neslouží myšlení,“ dodává další z místních žen, které současnému prezidentovi daly hlas v kole prvním.

A to samé se chystají učinit také nyní.

Drahošovi těšínští příznivci skrytě doufají 

Podle výsledků 1. kola prezidentských voleb to vypadá, že Český Těšín a nedaleká Chotěbuz jsou „oázami“, kde může prezidentský kandidát Jiří Drahoš počítat s vyšší podporou voličů než jinde v okrese. Ačkoli ve všech obcích na Karvinsku zvítězil v prvním kole s výrazným náskokem Miloš Zeman, v Českém Těšíně a Chotěbuzi dostal jeho protikandidát Jiří Drahoš shodně něco málo přes třicet procent hlasů. Nejvíc v okrese.

Příznivců má Drahoš na Těšínsku dost. Jednou z nich je Jarmila Lupková, která by na Pražském hradě ráda viděla právě rodáka z nedalekého Jablunkova.

„Proč budu volit pana Drahoše? Protože je to slušný člověk, je inteligentní a má důstojné vystupování. A na rozdíl od pana Zemana neskáče lidem do řeči,“ vyjmenovává pozitiva, kterými podtrhává svou volbu.

Po úterním televizním duelu obou kandidátů sice uznává, že její favorit nepůsobil úplně suverénním dojmem a chvílemi dominoval současný prezident, i tak ale paní Jarmila doufá, že hlavou státu bude Jiří Drahoš.

„Osobně pana Drahoše neznám, ale vzkázala bych mu, aby se, v případě že se stane prezidentem, obklopil dobrými a slušnými spolupracovníky. Ne takovými, kteří ovládají Zemana,“ dodává vitální seniorka.

Změnu na Hradě si přeje také Ivana Kupčíková, trafikantka v centru Českého Těšína. Bydlí v Chotěbuzi, a proto věděla, že tam Jiří Drahoš u voličů „zabodoval“.

„Myslím si, že část místních v něm vidí naději, že se politika změní,“ říká.

Debaty o politice a aktuálně o volbě prezidenta poslouchá v práci často. „Je to tak půl na půl. Někdo je pro Zemana, jiný pro Drahoše,“ říká žena, která bude volit Jiřího Drahoše.

„Republika potřebuje reprezentativního člověka, a ne arogantního hulváta. Kromě jeho chování mi také vadí, jak si notuje s Babišem a dělá vše pro to, aby ho dostal do čela vlády,“ říká Ivana Kupčíková.

Nejen Jiřímu Drahošovi jsou však nakloněni českotěšínští voliči. „Drahoš nás vůbec nezajímá. Je nezkušený, průměrný řečník a nemá reprezentativní vystupování. Sledoval jste úterní předvolební debatu? Tu Drahoš vůbec nezvládl,“ říkají shodně manželé v seniorském věku, které jsem oslovil na ulici.

Volby, ilustrační foto.
Drahoš na Karvinsku Zemana neporazí ani s podporou voličů vyřazených kandidátů