V současnosti školku v Selské ulici navštěvuje 24 dětí, zájem rodičů je ale daleko vyšší. Město proto zahájilo jednání, jak by se kapacita dalo rozšířit.

„Dětí je moc a místa málo, proto jsme o rozšíření kapacit zařízení intenzivně jednali také s polskou konzulkou Izabellou Wołłejko-Chwastowicz, která přislíbila, že pokud se i my budeme podílet na investicích pro vytvoření nového oddělení, Polská republika přispěje částkou 30 tisíc euro, v přepočtu zhruba 800 tisíc korun,“ uvedla náměstkyně pro školství a kulturu Jana Feberová.

V této prázdné vilce v centru Bohumína by měly do dvou let vzniknout byty pro mentálně postižené.
Opuštěná vilka v centru Bohumína se promění na byty pro handicapované

Město vydá na rozšíření oddělení mateřské školy částku 750 tisíc korun. Vybudování druhé třídy vyžaduje částečnou rekonstrukci přízemí školy, přemístění školní družiny, sekretariátu a sborovny. Celkové náklady projektu budou 1,5 milionu korun. S rekonstrukcí by se mělo začít v květnu 2021, skončit by pak měla přesně za rok.

„Věřím, že rozšíření naší školky bude přínosné nejen pro budoucnost školy, udržení vzdělávaní v polském jazyce a kvalitní nabídkou předškolního vzdělávání pro dětí i rodiče z Havířova, ale také pro rozvíjení spolupráce mezi Českou republikou a Polskem,“ řekla vedoucí učitelka Mateřské školy Selská Helena Indrová.

Na tomto pozemku po bývalém statku v Horních Bludovicích chce investor postavit výrobní halu.
Obec u Havířova brání firmě stavět. Radní jsou podjatí, konstatoval krajský úřad

Nová třída bude primárně zaměřena na výuku jazyků, kde základ budou tvořit čeština a polština. Děti budou vedeny českou a polskou učitelkou, seznamovat se budou také s anglickým jazykem. Základní a mateřská škola s polským jazykem vyučovacím na Selské ulici v Havířově-Bludovicích je nejstarší školou v Havířově, aktuálně ji navštěvuje 89 dětí, 24 v mateřské škole a 65 v základní škole.