Kyvadlo, oficiálně zvané umělecké dílo Brána s kyvadlem a pramenem autorů Stefana Milkova a Karla Holuba, stojí v centru města na náměstí Republiky. Město přišlo na více než 5 milionů korun.

Čas od času je nutné ho podrobit údržbě. Letos si radnice objednala důkladnější servis, který spočívá i v opravě pohonu kyvadla. Ten byl řešen až dodatečně, protože autoři původně počítali jen s tím, že kyvadlo bude rozpohybovávat pouze vítr.

Když se zjistilo, že mohutným kyvadlem pohne pouze vichřice, rozhodlo město o dodatečné montáži motorů. Jako nejvhodnější byly vybrány speciální deskové elektromotory, jaké se používají v kostelních věžích pro pohyb zvonů.

U Brány s kyvadlem a pramenem včera vedení města slavnostně spustilo pohyb kyvadla.
Kyvadlo bude svým pohybem odpočítávat čas nejen politikům

Jak řekli technici, motory fungují spolehlivě, ale na základě podmínek autorů kyvadla, musí být omezen rozsah pohybu kyvadla a četnost impulsů za den. „Kvůli těmto podmínkám je pohyb kyvadla elektronicky omezen. Při kontrole jsme teď zjistili, že jeden motor je nefunkční a musíme u něj zajistit opravu nebo výměnu,“ řekl Jiří Janus. 

Kde je kamera?

Větší překvapení, než vadný motor, byla pro techniky scházející kamera. „Tady uvnitř jsme měli kameru, přes kterou jsme mohli sledovat chod motorů. Zůstaly jen dva kabely. Je to pro nás záhada, protože tady nahoru se určitě nikdo dostat nemohl. Kamera byla uvnitř zakrytované části. Proto měla i přisvícení, aby bylo v tubusu vůbec něco vidět. Kabely jsou neporušené, takže samovolně spadnout nemohla,“ popsali technici, kteří si zmizení kamery nedokáží vysvětlit.

Brána s kyvadlem a pramenem byla vybrána ve veřejné soutěži, kterou vypsal Magistrát města Havířova v říjnu 2002. Do soutěže se přihlásilo 13 umělců z celé České republiky, kteří předložili celkem 10 návrhů. Vedení města vystavilo modely artefaktů a Havířované mohli vyjádřit svůj názor prostřednictvím ankety. V ní bylo doručeno více než 4 tisíce hlasovacích lístků. Nejvíce hlasů získalo dílo místního umělce. Jenže cena 22 milionů korun byla neúnosná a přednost dostala socha, která se umístila na druhém místě. Brána s kyvadlem a pramenem, jež vyšla na 5,6 milionu korun, zvítězila v hlasování odborné komise. Výběr monumentu stvrdilo na začátku roku 2003 i městské zastupitelstvo. Společně s kyvadlem byla vybrána i socha Rodinky, která je umístěna v prostoru před cukrárnou Italka.

Celkový servis

Vedle pohonu kyvadla bude celý monument zbaven nápisů a papírových nálepek. Údržbou projde i podzemní část vodotrysku, který bude už brzy zprovozněn. Opraveny by měly být i dvě lavičky v těsné blízkosti kyvadla.  

Vše o historii Kyvadla čtetě v tématu ZDE

Umělecké dílo nebo paskvil?

Kyvadlo budí od samého počátku rozporuplné reakce. Bez problémů se neobešla jeho výroba, ani instalace. Někteří lidé ho berou jako neodmyslitelnou součást centra města, jiní by ho nejraději odstranili. Jinou reklamu pro své dílo si umělci ani nemohou přát.

„Já bych ho nejraději zboural a postavil tady krásnou kašnu. Ale studoval jsem si všechny materiály a z právního pohledu to nejde. Kyvadlo je duševní vlastnictví a umělec nedovolí ho zbourat. Byli bychom pod obrovskými sankcemi. Byly by to obrovské náklady toto monstrum zbourat,“ řekl náměstek primátorky Karel Šlachta.

Jaký je váš názor? Odpovězte v anketě pod článkem.

Zdroj: Youtube