S myšlenkou na vznik nové fakulty přišla před časem ředitelka Lázní Darkov Pavlína Filipi a oslovila v této věci vedení Slezské univerzity v Opavě.

Jak Deníku řekl rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja, na toto téma se zástupci lázní už několikrát debatovali. „Myšlenka je to určitě zajímavá, leč v prvé fázi by to určitě nebyla fakulta, nýbrž, řekněme, centrum lázeňství. Vznik nové fakulty je totiž s ohledem na novelu zákona o vysokých školách zdlouhavý a komplikovaný,“ vysvětlil rektor Pavel Tuleja.

Nové pracoviště by nicméně fungovalo jako součást obchodně podnikatelské fakulty a v Karviné by se také vyučovalo. „Právě lázně nabídly, že by studenti oborů, jako je fyzioterapie, cestovní ruch a další, které jsou navázány na lázeňství, mohli najít zázemí v objektu bývalé Základní školy Žižkovy, který lázně vlastní a plánují jej přizpůsobit svým potřebám,“ přiblížil Pavel Tuleja.

Vizualizace - původní varianta. Lázně Darkov chtějí v Karviné stavět termální park. Zatím však nezískaly podporu města, takže plánují postavit jen menší variantu, než je tato.
Každý za své. Karviná lázním na jejich termální park zřejmě nepřispěje

Momentální odhad je, že by ročně mohlo zmiňované obory studovat okolo 50 až 60 studentů. To vše ale nejdříve v akademickém roce 2022/2023. A to za předpokladu, že se podaří na zřízení nového vysokoškolského pracoviště získat peníze.

Slezská univerzita se s tímto záměrem bude ucházet o peníze, které by mohly být k dispozici z projektu Karviná všemi deseti. „Je jasné, že vznik takového pracoviště, potažmo fakulty, není levná záležitost, bavíme se o nějakých až šesti stech milionech korun, takže nyní bychom to zaplatit určitě nemohli,“ prohlásil rektor Slezské univerzity.

Karvinští (v bílém) prohráli v Olomouci 2:3.
Den otevřených dveří Karviná nezvládla