„Patnáctičlenná městská rada KSČM rozhodla v tajném hlasování v poměru devět ku šesti hlasům," řekl lídr kandidátky KSČM Karel Wiewiórka. Hned poté odjeli komunisté stvrdit koaliční dohodu s partnery z ČSSD.

Sociální demokraté budou mít primátora a dva náměstky, stejně jako komunisté. Jedním by měl být právě Karel Wiewiórka a druhým Miroslav Hajdušík. V jedenáctičlenné radě města zasedne pět zástupců KSČM.

Komunisté neakceptovali nabídku hnutí ANO, které nabízelo komunistům post primátora a dvou náměstků.

Podle Wiewiórky rozhodla pro spojenectví s ČSSD velká shoda ve volebních programech obou stran.

„Navíc jsme vycházeli z toho, že nadpoloviční většinu ve městě získala levice, takže ta by měla městu vládnout. Chtěli jsme tak voličům vyjít naznačit, že jejich vůli respektujeme," řekl Wiewiórka.

„Tak trochu jsme to čekali. Je to škoda, taková šance něco změnit se nemusí opakovat," okomentoval lehce zklamaně rozhodnutí zástupců KSČM lídr kandidátky ANO Antonín Barák, podle něhož v příklonu KSČM k sociálním demokratům sehrál významnou roli lídr komunistů Karel Wiewiórka.

Staronový primátor Tomáš Hanzel je rád, že to tak dopadlo. „Podle mne je dobře, že komunisté dali zelenou spolupráci se sociální demokracií. Dali najevo, že chtějí pokračovat v nastaveném trendu rozvoje města. Těším se na spolupráci s nimi," okomentoval podepsanou dohodu Tomáš Hanzel.

Kromě něj v nejužším vedení města zůstanou Jan Wolf a Lukáš Raszyk.

Bohumínské 
status quo

Jasno už je také v Bohumíně, kde díky výraznému vítězství sociální demokracie (55 procent) zůstává ve vedení města status quo. Starostou bude nadále Petr Vícha a jeho zástupci Lumír Macura a Igor Bruzl.

V Orlové přišli o účast na vedení města vítězní komunisté, když se na vytvoření koalice dohodli sociální demokraté s hnutím ANO a lidovci.