Město Orlová vyzvalo ostatní města k pietě. A ne k ledajaké, ale k hudební. Při vzpomínce na zesnulého zpěváka Karla Gotta budou moci obyvatelé Orlové vzpomenout hromadně pomocí městského rozhlasu, který bude v pátek odpoledne přehrávat Gottovu píseň C'est la vie. Orlová však s touto myšlenkou zůstane jediná, ostatní města na Karvinsku se k tomuto symbolickému aktu nepřidají.

„Píseň pouštět nebudeme, protože nemáme rozhlas, ani se však nebudou konat žádné jiné podobné akce. V Karviné máme jen pietní místa, nechystáme nic víc,“ prozradil mluvčí města Karviná Lukáš Hudeček.

Ilustrační foto.
Den zdraví v Bohumíně proběhne už v pátek

Stejně jako Karviná, tak i Bohumín má absenci městského rozhlasu, tudíž se na mistra vzpomínalo pouze prostřednictvím pietního místa. Taktéž v Českém Těšíně nebo v Havířově se veřejný poslech nebude konat. „Sice jsme dostali vyjádření Orlové, ale nic takového se u nás konat nebude,“ potvrdila mluvčí Českého Těšína Marcela Hladká.

„Havířov se nezapojí do hraní písní jako například Orlová. Mistrovu památku jsme uctili kondolenčními knihami, které byly od minulého týdne umístěny na několika místech ve městě a lidé do nich mohli napsat vzkaz a podepsat se,“ řekla k tématu mluvčí města Havířov Michaela Adamcová.

V Orlové kromě zmíněného veřejného poslechu písně už nic nechystají. „V městském rozhlase pouze zazní píseň C'est la vie od Karla Gotta a lidé takto budou moci uctít památku. To je vše,“ zmínila mluvčí Orlové Nataša Cibulková.

V Havířově se uskutečnil 11. ročník konference Zelená města – města budoucnosti.
OBRAZEM: Havířov hostil konferenci o městech budoucnosti
Fotka je ze setkání s Karlem Gottem v roce 2018.  Vojtěch Filsák s manželkou vlevo.
Karel byl pro mě Bůh, říká muž, který se s Gottem dvakrát osobně setkal