Vyrábět pálenku začali ve Stonavě minulý týden. Nejprve letní ovoce: rybíz, maliny, mirabelky. Až poté přijdou na řadu jablka a švestky.

„Letos je to zatím slabší. Lidé mají málo kvasu, proto začínáme pálit menší dávky," řekl Deníku v pátek.

Prozradil také, že si zahrádkáři oblíbili službu, kterou palírna nabízí, a sice drcení jablek. Je to takzvaný společný kvas.

„Lidem se nechce připravovat kvas, tak dovezou jablka, my je pomeleme v mlýně na tunu jablek. Lidi to mají jen o pár korun dražší a bez starostí," říká Klimek.

Také Peter Pavlík z pálenic v Chotěbuzi bude nejprve pálit z letního ovoce. „Máme tu rybíz, meruňky, jablka a švestky. Těch meruněk moc není, jarní mrazy udělaly svoje," říká Pavlík, který začne pálit až za pár týdnů. „Zatím máme málo kvasu," dodává.

Pavlína Prusová z pálenice v Petrovicích i Richard Förster z palírny v Horní Suché se shodují, že podle množství kvasu je letošní sezona zatím horší než ta loňská. „Ale nějaký extrémní rozdíl to není," dodává Förster. Z jeho kotlů už tečou první litry třešňovice a brzy zahřeje v kotli kvas z letních jablek.