O Pohár veteránů, který vloni získal sbor z Ostravy-Plesné, se na marklovické návsi utkalo celkem šest týmů z České republiky a Polska, včetně čistě ženského družstva z města Jastrzebie-Zdroj.

„Po loňské premiéře jsme se letos snažili vychytat už i nejmenší mouchy a věříme, že závodníci i diváci si soutěž nádherných historických strojů užili se vším všudy. V Česku bohužel podobná klání moc běžná nejsou. Přitom jde hlavně o radost a skvělou možnost ukázat lidem, jak probíhal takový zásah hasičů před sto lety, kdy se k požáru jezdilo s koňskou stříkačkou,“ vysvětlil Stanislav Rduch, jeden z organizátorů a člen SDH Dolní Marklovice.

Úkolem jednotlivých hasičů-veteránů však bylo nejen uhasit oheň (v tomto případě zasáhnout terč) za neustálého ručního pumpování stříkačky, ale také transport zraněného do místní hospůdky, kde závodníci spláchli chuť dýmu půllitrem oroseného piva.

„Přijeli jsme obhájit loňské vítězství, nakonec nás ale porazili o pár bodů kolegové z polského Pogwizdowa. Trochu hůře jsme se popasovali s posledním úkolem závodu – půllitrem zlatavého. V týmu nám totiž tentokrát chyběli dva členové, a tak se nás sedm muselo poprat v několika málo vteřinách s devíti pivy,“ svěřil se s úsměvem Jan Bochňák, velitel dobrovolných hasičů z Ostravy-Plesné, kteří na závod dorazili s více než sto let starou stříkačkou.

„V roce 1906 jí šla za kmotru při křtu dokonce hraběnka. Do opravy této stoleté „dámy“ jsme se pustili vlastníma rukama a dnes s ní vyrážíme na soutěže či různé veřejné přehlídky,“ dodal Bochňák.

Členové karvinského Sokola pilují skladby, které předvedou v Praze na Všesokolském sletu.
Sokolové pilují poslední detaily skladeb, které předvedou na sletu