Jednání začalo ve 13 hodin. První body, většinou majetkoprávní, byly projednány bez diskuse. Schválen byl záměr prodeje pozemku investorovi, který chce v centru postavit restauraci řetězce KFC. Deník o tom informoval v článku: Fastfoodový řetězec KFC chce svou restauraci v Havířově

Zastupitelé projednali a schválili smlouvu související s připravovanou rekonstrukcí části Fryštátské ulice poblíž restaurace U Šimaly. Souhlasně hlasovali také o přeúvěrování dřívějších úvěrů na výhodnější podmínky a o mírně navýšených odměnách pro sebe za výkon funkce zastupitelů.

Celé jednání by za klidného průběhu mohlo trvat zhruba hodinu. V návaznosti na poslední jednání se však očekává diskuse k situaci v Městské realitní agentuře, ve společnosti Zámek a možná i dalších městských společnostech.

Zasedání havířovského zastupitelstva.

Podle předpokladu byl program zasedání vyčerpán ve 13.35. Zastupitelé pak odhlasovali, aby interpelace a diskuse mohly začít dříve.

Ve 13.40 vystoupil jako první Pavol Jantoš (ČSSD): "Zajímá mně, jak je možné, že společnost Městské realitní agentury Havířov nedodržuje zákony. Neobdržel jsem odpověď na mé podněty a žádosti. Budu se jich muset domáhat u soudu. Společnost Zámek povinnost splnila, MRA ne. Jak je to možné." Ve druhé části své interpelace řešil okolnosti propuštění zaměstnankyně MRA. Ve třetí části kritizoval primátora Daniela Pawlase (KSČM). "Za vedení předchozího primátora Zdeňka Osmanczyka se nestalo, že by někdo nedostal odpověď na interpelaci. Mám pocit, pane primátore, že pokud by se nějaká interpelace týkala vás, vašich příbuzných nebo sponzorů KSČM, tak odpověď nedostaneme," řekl v závěru svého vystoupení. 

Zasedání havířovských zastupitelů. V interpelacích vystoupil opoziční zastupitel za ČSSD Pavol Jantoš.

Další sociální demokrat Pavel Rapant se dotazoval k výběrovému řízení na ředitele Správy sportovních a rekreačních zařízení. "Můžete mi sdělit, jak dopadlo výběrové řízení na ředitele SSRZ? V kuloárech se povídá, že by mělo být zrušeno, abyste tam jmenovali někoho jiného. Na dotaz hned reagoval náměstek primátora Daniel Vachtarčík (Hnutí pro Havířov). "Nemůžu předjímat rozhodnutí rady, které se teprve bude konat. Komise z pěti účastníků vybrala tři, u kterých stanovila pořadí," řekl.

Rapant se v druhé části své interpelace věnoval hospodaření v oblasti pronájmu městských bytů, kde unikají peníze z neobsazených bytů a nebytových prostor. Podle Rapanta to dělá 17,5 milionu korun ročně. 

K mikrofonu se s další interpelací dostal opět Pavol Jantoš. Věnoval se situaci ve firmě, kde dříve pracoval jako náměstek ředitele. Ptal se na detaily anonymní ankety, do které byli zapojeni zaměstnanci. "Odměny zaměstnancům se krátily, zatímco dva jednatelé si navýšili odměnu z 15 na 25 tisíc korun. Ti jsou spokojení," řekl mimo jiné. 

Všichni dotazovaní se vyjádří písemně. 

Ke slovu se dostali občané města. Zajímali se o přednádraží, průmyslovou zónu nebo ekologii. Jan Nezhyba, člen ekologického spolku, vystoupil s tématem záchrany volných zelených ploch ve městě, a to v návaznosti na záměr stavby provozovny KFC. 

Jednání bylo přerušeno, aby pokračovalo až v 15 hodin, kdy měla diskuse podle programu začínat.

V pokračování vystoupil Josef Bělica (ANO), který představil prezentaci MRA. Připomněl především rozdíly oproti dřívějšímu řízení společnosti a zadávání zakázek. V narážce na sociálně-demokratické předchůdce ve vedení městské firmy vypíchl dvoumilionovou položku za revize plynu. Prezentoval také několik změn, které městské společnosti přinesly úspory, zavedení vzdělávání zaměstnanců, zavádění opatření ke snížení volných bytů v lokalitě Šumbark a snižování dluhů u sociálně slabých nájemníků. 

Zasedání havířovských zastupitelů. Josef Bělica při prezentaci společnosti MRA.

Na prezentaci reagoval Karel Šlachta (ČSSD). "To, co jste řekl, byla lež, tvrdím poté, co mi byly v bytě pracovníky MRA provedeny také nějaké práce. Proč jste MRA prezentoval vy, když společnost má dva jednatele a ředitele?" ptal se Šlachta. Opravám bytů se věnovala také Jana Feberová (ČSSD).

Bývalý zastupitel za Nezávislé Jiří Jekl vystoupil se žádostí o zohlednění poplatků za odpad pro rodiny s dětmi. "Obracím se na vás se žádostí na zavedení úlevy pro rodiny s malými dětmi v oblasti poplatku za likvidaci komunálního odpadu. Jako otci dvojčátek mi přijde nelogické, že rodina, která od státu na dvě děti dostává jeden rodičovský příspěvek, musí odpad platit za obě děti. Byl bych rád, kdyby se město Havířov zařadilo mezi ta, která schválila úlevy pro děti do věku tří let. jako například Frýdek-Místek."

Jiří Jekl bojoval za snížení poplatku za odpad pro rodiny s malými dětmi.

Občan Michal Bureš se věnoval problému s netopýry. "Rok jsme to tolerovali, ale problém se prohlubuje. Manželka se jich bojí a vystrašit mohou i starší sousedy z domu. Bydlíme v centru města a netopýři létají do bytů, výtahů, na schodiště nebo do sklepů. Správce domu mě odkázal na úředníka magistrátu, který řekl, že jsou chránění a doporučil otevřít okno, aby netopýři odletěli. Taková je rada odborníka," popsal. Ve druhé části požádal o větší ochranu majetku nájemníků v domech. "Chtěl bych, aby se začaly opět zamykat mříže ve sklepech. Nedávno mi sklep vykradli," dodal.

K netopýrům se vrátil Bohuslav Muras, zastupitel za Hnutí pro Havířov a ředitel městské policie. "S netopýry to skutečně není jednoduché. Vzpomínám si na případ, kdy jedna rodina po návratu z dovolené našla v bytě 180 netopýrů. Domácnost měli jejich pobytem zničenou. Tehdy jsme se tím zabývali poměrně intenzivně a skutečně nejlepším řešením je otevřít okna a nechat je odletět. Všechny ostatní postupy jsou komplikované," řekl Muras.

Další občan si stěžoval na zhoršení úklidu v městských domech. "Úklid je pro firmu příliš drahý. Uklízečkám byly sníženy pracovní úvazky a vytvořena podpora k tomu, aby mohly úklid vykonávat na živnost v domech, kde jsou na ně lidé zvyklí," řekl ředitel MRA Pavel Tichý.