V české části města se nachází ve Středisku volného času Amos ve Frýdecké ulici. Jak uvedla jeho ředitelka Eva Juricová, za zřízením muzea jsou právě tradice a folklor jsou tohoto regionu.

„Považujeme za svoji povinnost udržovat kulturní dědictví pro další generace. U nás i v současnosti folklor a lidové tradice tohoto regionu žijí a těší nás, že i mladí mají o ně zájem. Chceme jim vytvořit ty nejlepší podmínky pro setkávání a pořádání folklorních akcí,“ řekla.

Jedním z důležitých úkolů přeshraničního projektu „Kaj indži inakši u nas po našimu. Lidová kultura Těšínského Slezska“ bylo vytvoření a otevření Centrum folkloru Těšínského Slezska. „V centru města se nachází několik místností, určených pro konání dílen, koncertů, setkávání regionálních tvůrců, muzikantů a také folklorních skupin z obou stran hranice,“ uvedla zástupkyně české strany projektu Petra Slováček Rypienová.

V rámci otevření centra se konala vernisáž výstavy nazvané Na Těšínském Slezsku. Autorkou obrazů je regionální výtvarnice z Cieszyna Agnieszka Pawlitko.

Gymnázium a Obchodní akademie Orlová (GOA) si připomněla 110, resp. 100 let od založení školy. Přijeli absolventi ze všech koutů světa.
Na srazech už bývám nejstarší, vtipkoval sexuolog Radim Uzel