Takzvané náborové příspěvky jsou v řadě nemocnic stále běžnou a legální praxí. Nový zaměstnanec si tak k platu přijde během několika let navíc řádově na desítky, a v případě lékařů až stovky tisíc korun.

Pobídky ve formě náborového příspěvku praktikují zejména městské nebo soukromé nemocnice, ale i ty, kterým se nedaří dlouhodobě sehnat lékaře, zejména s tou kterou specializací. Lhostejno, kdo je zřizovatelem nemocnice.

Ve vybavené sanitce bude moci záchranář za podpory moderních technologií provádět nutné zákroky, které povede vzdáleně zkušený chirurg z nemocnice vzdálené stovky kilometrů.
Budou nás léčit roboti? Umělá inteligence slibuje zázraky i ve zdravotnictví

„Nábor nových zaměstnanců podporujeme u vybraných pracovních pozic také nástupními bonusy. Pro ilustraci, aktuálně se jedná například o pozici lékaře se specializací v oboru radiologie v Poliklinice AGEL Ostrava či pozici fyzioterapeuta v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice,“ říká Radka Miloševská, mluvčí sítě zdravotnických zařízení skupiny AGEL.

Příspěvky především zdravotním sestrám

Lékařům nikoli, ale lidem na pozicích nedostatkového zdravotnického personálu vyplácí náborový příspěvek Karvinská hornická nemocnice (KHN).

Aktuálně je to šance pro radiologické asistenty. „Ale bavíme se i o dalších pozicí. Aktuálně jsou čtyři, které potřebujeme obsadit. Lidem bez praxe nabízíme 50 tisíc a těm s praxí 100 tisíc korun náborové příspěvky,“ říká mluvčí KHN Andrea Vargová.

Druhý lékařský názor může pacientovi pomoci se ujistit, že má stanovenu správnou diagnózu. Nejčastěji o něj mají zájem onkologičtí pacienti
Nemocní mají právo na názor druhého lékaře. V Česku ale chybí jednotný postup

Příspěvky se nevyplácení najednou, ale za určitých pravidel a za podmínky, že se dotyčný zaměstnanec zaváže odpracovat v nemocnice určitý počet let. „Do určené doby se počít a obdob, kterou skutečně odpracovali, takže mimo nemocenskou či rodičovskou dovolenou,“ dodala mluvčí KHN.

Takováto podpora personálního stavu přišla loni nemocnici na více než půl milionu korun. Je to ale včetně částky na kampaň „Přiveď kolegu“, kdy finanční odměnu dostane zaměstnanec, který přivede nového kolegu.

Podle zkušeností z Městské nemocnice Ostrava reagují na náborové příspěvky častěji zdravotní sestry. „Náborové příspěvky u lékařů jsou využívány málo a pokud jsou přiznávány, tak pro lékaře se specializací,“ říká mluvčí zařízení Andrea Vojkovská.

Kniha Marka Hymana, která popisuje, jak co nejvíce zpomalit stárnutí a jak se udržet fit.
Je mu přes 60, vypadá na 45. Lékař prozradil tajemství, čím zpomalit stárnutí

Dodává, že ani v Městské nemocnici Ostrava se náborový příspěvek automaticky nepřiznává pro všechny pozice. „U nás je klíčem dlouhodobě neobsazená pozice nebo pozice s vyšší mírou fluktuace,“ říká Vojkovská a dodává, že v loňském roce vyplatila nemocnice na náborových příspěvcích zhruba 550 tisíc korun.

Velké nemocnice příspěvky nevyplácejí

Situace ale ve všech nemocnicích ale v tomto není stejná. Zatímco soukromé či městské nemocnice oficiálně deklarují, kolik může lékař či člen zdravotního personálu dostat, přijme-li práci právě u nich, v nemocnicích zřizovaných krajem a také fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě je situace jiná.

„Fakultní nemocnice Ostrava neposkytuje náborové příspěvky ani motivační kampaně. Nabízíme zejména zázemí stabilní organizace, možnost odborného rozvoje a profesního růstu na špičkově vybavených pracovištích. A samozřejmě zaměstnanecké benefity a bonusové programy,“ uvedla mluvčí FNO Petra Petlachová.

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler
Stomatolog Roman Šmucler: Vyšetřování zubů na dálku má budoucnost, v USA už běží

Ani Moravskoslezský kraj podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Martina Gebauera finanční motivaci pro získání lékařů nevyužívá. Finanční prostředky směřuje systémově spíše do podpory vzniku nových ambulancí, přispívá také na specializované vzdělávání.

„Ze zkušenosti víme, že peníze již pro lékaře nejsou motivace. Důležitější je pro ně kvalitní pracovní zázemí, stabilní pracovní kolektivy, možnost vzdělávání a dlouhodobá perspektiva. Proto MS kraj klade důraz na zvyšování úrovně zdravotnictví,“ říká Gebauer.

Podle něj z lékařů nejvíce chybí ti v primární péči, zejména stomatologové. Dále pak praktiční lékaři pro děti a dorost a všeobecní praktičtí lékaři. „Ve zdravotnických zařízeních v našem regionu je situace poměrně stabilní, přesto bychom potřebovali více internistů, také takto rezonují například obory ARO či neurologie,“ dodává Gebauer.

Městská nemocnice Ostrava. Ilustrační foto.
Zastaví Fifejdy odchod lékařů? Nemocnice dělá tlustou čáru za těžkým obdobím

Faktem je, že kvůli nedostatku lékařů i krajské nemocnice lákají lékaře právě na náborový příspěvek, což Deníku potvrdily zdroje hned z několika nemocnic. „Když nemocnice daného lékaře, většinou se jedná o specialistu, opravdu chce a potřebujeme, tak je ochotna mu peníze navíc dát,“ řekl redakci nejmenovaný zdroj.

Peníze prý nejsou hlavní motivací

O to, co oficiálně tvrdí kraj a jaká je realita, ale možná ani tak nejde. Podle zástupců nemocnic, kde systém náborových příspěvků funguje, ale toto většinou není hlavní motivace uchazečů o zaměstnání.

Městská nemocnice Ostrava.
Problémy v nemocnici na Fifejdách? Hned by zaměstnala 50 sester, říká Pražák

„V našich zdravotnických zařízeních v Moravskoslezském kraji se dnes zájemci o práci, a to především ti mladší, podstatně více zajímají o možnosti flexibility zkrácených úvazků, které nabízíme, a další benefity. Například v naší Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice se uchazeči informují na firemní mateřskou školku, která se nachází přímo v areálu nemocnice a pro rodiče malých dětí bývá při rozhodování důležitým faktorem,“ říká Radka Miloševská, mluvčí skupiny AGEL, která je největší soukromou síti zdravotnických zařízení v zemi a jen Moravskoslezském kraji jich má několik.

Benefity: příspěvky na rekreaci nebo školka

Benefitní programy jsou další kapitolou péče o zaměstnance nemocnic. A právě mateřská škola přímo v nemocnici je jednou z těch hodně poptávaných. I proto havířovská nemocnice zrekonstruovala nevyužívaný objekt, kde vznikla mateřská škola pro děti zaměstnanců.

Benefitů nemocnice využívají celou řadu. Od příspěvků FKSP nebo na penzijní připojištění, přes karty na sport, sick day, slevy na nákupy v nemocniční lékárně, rekreaci v podnikových zařízení nebo slevy na nákup zájezdů u vybraných cestovních kanceláří.

Primář bohumínské chirurgie Tomáš Mrázek.
Primář Mrázek: Opravdovou hrozbou je přetížení Fifejd akutní péčí a vyhoření

Takovýto benefitní program má nastavený například krajská Nemocnice ve Frýdku-Mmístku. „Naše nemocnice plošně nenabízí ani nikdy nenabízela náborové příspěvky pro nově příchozí zaměstnance. Aktuálně se soustředíme zejména na podporu a stabilizaci stávajících zaměstnanců, vůči těmto zaměstnancům by tyto náborové příspěvky mohly působit diskriminačně,“ uvedla mluvčí nemocnice Michaela Konečná.

V Karvinské hornické nemocnice je zase momentálně velmi oblíbený benefit pracovní doba 37 a půl hodiny týdne. „Naše nemocnice je navíc otevřena různým typům úvazků,“ dodává Andrea Vargová, mluvčí KHN.