Odeslali na krajský úřad žádost o 300 vakcín a čekají, co bude dál. Většina z téměř pěti stovek klientů a zaměstnanců dvou středisek havířovského domova pro seniory souhlasí, že se nechá naočkovat.

Ilustrační snímek.
Karviná pomůže svým seniorům s registrací na očkování. Nabídla pomoc i státu

„K vakcíně vzhlížejí jako k záchraně,“ tlumočí pocity klientů, ale i zaměstnanců, ředitel Domova seniorů Havířov Milan Dlábek. Naději, že vakcína bude, mají, i když nevědí, kdy dorazí. To je ovšem momentálně všechno.

„Chybí nám základní informace. Nevíme, jestli očkovat klienty, kteří jsou dlouhodobě nemocní, zda to není riziko. Nevíme, zda očkovat ty, kteří už covid prodělali, jak dlouho trvá imunita po prodělaném onemocnění a tak dále. Když ty, co prodělali covid, teď nenaočkujeme, bude druhé kolo? Bude pro ně vakcína později? Prostě je tu spousta nejasností, které ve finále mohou poškodit jedince,“ postěžoval si ředitel Dlábek a připomněl, že s nimi nekomunikuje nikdo z ministerstva zdravotnictví, z kraje ani Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

Horníci v dole OKD. Ilustrační snímek.
Zaměstnanci dolů přešli pod Diamo. Hned poté dostávají výpovědi

Vedení Nového domova v Karviné-Novém Městě objednalo 60 vakcín. „Zjišťovali jsme zájem o očkování mezi klienty i zaměstnanci a je to tak půl na půl,“ říká Helena Waclawiková, vedoucí pro kvalitu a sociální práci Nového domova, který je krajským zařízením.

V domově aktuálně pobývá 104 klientů, díky dokončené rekonstrukci a dostavbě se kapacita zvýší na téměř dvě stovky klientů. Také tady vedení domova zjišťuje, koho lze vlastně očkovat. Onemocnění Covid-19 už totiž prodělalo mnoho klientů i velká část personálu.

Co návštěvy? Budou potřebovat test?

Až naočkují zdravotníky i klienty, budou muset řešit další věc, a sice návštěvy. „Budeme moci pustit ke klientům návštěvy? Nezavlečou nám sem nákazu? Řada klientů se totiž nechá očkovat právě proto, aby za nimi mohli jejich příbuzní. Bude nutné, aby návštěvy měly negativní test? Na toto všechno zatím neznáme odpověď a přitom je to pro všechny velmi důležité,“ říká Milan Dlábek, ředitel Domova pro seniory v Havířově.

V karvinském Nové domově se řídí platnými nařízeními a návštěvy povolili, možné jsou vyjma jednoho oddělení, kde mají aktuálně jednoho klienta s covidem.

Klement Gottwald
Čestnými občany jsou na Karvinsku umělci, sportovci... A v Těšíně masový vrah

„Snažíme se co nejvíc chránit naše klienty, ale vnímáme, že se jim stýská po příbuzných. Mohou sice s rodinami komunikovat přes skype nebo jiná média, ale ne každý to zvládne. Každopádně návštěvy jsou u nás možné, dokonce bych řekla, že zájem rodin stoupá, i když někteří se zdráhají přijít z obavy, aby k nám nemoc nezavlekli. Po návštěvách vždy provádíme dezinfekci,“ dodává Helena Waclawiková.

„Uvidíme, jak to bude vypadat, až budou všichni proočkovaní. Dnes je situace taková, že každý den řešíte věci, které jste dosud neznal a neřešil,“ dodala.