„Všichni víme, že krev je důležitá pro záchranu lidských životů a léčbu nemocných. Proto jsme se rozhodli, že pomůžeme propagaci dárcovství krve a současně také včelímu produktu, kterým je med. Protože med svým obsahem podporuje tvorbu krve a krevního barviva. Je to velmi důležitá potravina pro dárce krve. Připravili jsme balíčky, do kterých jsme rozdělili 5 kilogramů medu,“ vysvětlil vedoucí kroužku Jiří Vavřík.

Podle vedoucí sestry Jany Gerykové si dárci odměnu zaslouží. „My jsme rádi, když kdokoli za námi přijde a dárcům nabídne něco jako odměnu za jejich ochotu darovat krev. O to více, že to jsou děti, které přišly s medem,“ řekla.

Potěšeni byli i samotní dárci. „Je to příjemná pozornost pro nás pro dárce. Je hezké, že si na nás vzpomněli,“ uvedl Petr Mikulovský, kterému mladá včelařka Žanetta Chrapková přinesla balíček přímo ke křeslu, když daroval plazmu.

„My jsme dneska přišli za dárci poděkovat a přinesli jsme jim med, který je bohatý na enzymy a pomůže jim v obnově krve. Tím, že darují krev, jsou hrdinové,“ řekla včelařka a její kamarád Tomáš Matějka k tomu dodal: „V budoucnu se budu taky snažit svou krev darovat.“

Štěňata v havířovském psím útulku.
OBRAZEM: V útulku se starají o 13 štěňat