A mnohdy se nestačí divit, co vše se ve vodě najde. „Často mám dojem, že fontána slouží lidem jako odpadkový koš,“ posteskl si Kajfosz. „Takovou raritou, kterou jsem letos z vody vylovil, byl smartphone. Škoda že už neměl baterku a kartu. Zavolal bych dotyčnému,“ dodal.

Ve vodě se objevuje spousta různých věcí od prázdných obalů, plastových láhví, zbytků jídla, natrhaných muškátů, které zdobí náměstí, až po kalhotky 
i pánské slipy. Problémy mohou způsobit drobné mince, jichž je 
v kašně plno. Ucpou trysky a pak fontána nefunguje.

„Nedávno hladinu vody pokryla spousta malých papírků. Někdo se zřejmě nudil, a tak velký obal roztrhal na malinké kousíčky, takže než jsem vše posbíral, síťka byla naplněna do poloviny,“ konstatoval.

Podle jeho slov, nejvíce smetí je ve vodě, když je pěkné počasí a kolem fontány se zdržuje hodně lidí. „Kdysi to bylo nejhorší v době konání Svátku tří bratří. Vyřešili jsme to tak, že na čas oslav vodu vypustíme a po ukončení opět nádrž naplníme,“ řekl.

Než Edvard Kajfosz vyrazí na náměstí, zastaví se v Masarykových sadech. I tam je fontána, o kterou pečuje.

„Mrzí mě chování lidí, kteří tady dělají různé experimenty. Otočí trysky a voda místo zpět do nádrže vytéká mimo plochu fontány, což způsobuje velký úbytek vody. Když je vody málo, fontána se automaticky zastaví. Nezbývá než ji pak zprovoznit ručně a také je třeba narovnat trysky,“ vysvětluje.

Problém je i v tom, že v nádrži se objevuje spousta malých kamínků, které ucpávají odpad.

„Kolem fontány v alejích se shlukují vesměs skupinky mladých lidí z obou stran hranice a dělají tam nepořádek. Ráno je kolem hodně prázdných láhví,“ říká.

EMILIE ŚWIDROVÁ