„Zájem je vždycky, a to jak o čepovaná piva, tak i lahvovou produkci. Ochutnávání speciálů právě ve spojení s významnými svátky má své kouzlo a hosté takové rozšíření nabídky vždy ocení," říká Jakub Ciupa z fryštátské pivnice Na Bečkách v centru Karviné. Hostům tam točí pivo z Městského karvinského pivovaru, který v areálu sídlí. Speciálů pivovar během své historie nabídl již několik, letos je to na Velikonoce světlé třináctistupňové pivo.

Velikonoční speciály připravil do nabídky i První havířovský minipivovar. Návštěvníci si zde mohou dát zelené jedenáctistupňové pivo i světlou „čtrnáctka" typu IPA, což je za studena chmelené pivo.

„Speciály vaříme rádi a naši hosté to oceňují," podotkl tamní provozní Josef Štangel.

Vánoce, Velikonoce, to jsou výzvy pro vaření speciálů třeba také v bohumínském minipivovaru Skřečoňský žabák, kde letos uvařili sváteční patnáctistupňové pivo.

Podle Petra Turovského z Řemeslného pivovaru Morava v Ostravě-Hrabůvce spočívá tato tradice zejména v potřebě minipivovarů odlišit se od velkých koncernů. „Proto vaříme druhově jiná piva a jdeme více do speciálů. A právě svátky jsou možnost, jak se lidem více přiblížit," vysvětlil.