V pětici velkých měst najdeme jedinou výjimku, a tou je Orlová. Současný starosta Jaromír Kuča, který se ovšem ujal funkce po loňském květnovém odvolání původní rady města, už starostou být nechce. Z kandidátky ČSSD však bude jeho jméno na voliče „pomrkávat" z šestého místa.

„Myslím si, že máme v naší organizaci dost kvalitních a zkušených lidí, takže jim to klidně předám. Jsou mladší, razantnější, takže ať se realizují," řekl Kuča a nezastíral, že už se nechce v uvolněné politické funkci angažovat i s ohledem na věk. Na konci roku mu bude 68 let.

Nicméně jméno Kuča z orlovské politické scény určitě nezmizí. Není ani vyloučeno, že se na kanceláři starosty vymění pouze křestní jméno. Lídrem sociálně demokratické kandidátky je totiž syn současného starosty Tomáš Kuča. A co na tuto možnost otec-starosta říká? „Neříkám nic," ukončil Jaromír Kuča diskusi na toto téma.

Ve zbývajících čtyřech velkých městech současní starostové své pozice po volbách opouštět nechtějí. A své strany vedou do voleb jako lídři kandidátek.

Stejné je to i „na vesnicích", kde mají starostové obvykle delší životnost. Například Ondřej Feber šéfuje Stonavě už 24 let a v letošních volbách se chystá obhájit, pro něj trochu tradičně, na jiné kandidátce než před čtyřmi lety. Zatímco v roce 2010 byl Feber členem SPO Zemanovci, tentokrát jej najdeme jako bezpartijního na soupisce hnutí Ano 2011.

Dvacet let vládne Doubravě současná starostka Květuše Szyroká. A jak sama říká, přišel čas na změnu. „Momentálně si říkám, že se o starostovskou židli už ucházet nebudu. Už taky nejsem nejmladší, takže ráda funkci předám někomu novému," říká Szyroká.

Připouští však, že pokud by si to situace odvislá od výsledku voleb vyžadovala, šla by „do toho" znovu. „Člověk nikdy neví. Jak tak sleduju letošní předvolební kampaň, bude to tu ještě zajímavé," dodala.