„Při těchto pracích bude provoz řízen kyvadlově pomocí semaforů. Odhadovaná doba dopravního omezení jsou dva měsíce,“ uvedla Petra Havrlantová, zastupující mluvčí společnosti Skanska, která novou silnici staví.

Dodala také, že ještě do konce roku chtějí stavbaři zprovoznit první kilometr obchvatu, tzn. úsek od Českého Těšína po napojení Stonavy, přes nově budovaný podchod na ulici Svornosti, u Darkovského mostu.

Ředitel společnosti Heimstaden Czech Jan Rafaj představil nájemníkům doubravských finských domků, které firma pronajímá, projekt revitalizace lokality. Vizualizace: se svolením Heimstaden Czech
Revitalizace hornické kolonie: Potřebujeme jistotu, říkají lidé z finských domků

„Realizace těchto prací však může být ovlivněna nejistou situací na trhnu stavebních materiálů a pracovních kapacit,“ uvedla Havrlantová.

Roste nový most

Aktuálně stavbaře na tříkilometrovém úseku nejvíc zaměstnává stavba silničního 180 metrů dlouhého mostu, který ve výšce asi devět metrů nad přilehlým terénem převádí trasu obchvatu přes řeku Olši a cyklostezku. „Nosnou konstrukci mostu dokončíme na podzim 2022, celý most včetně izolace, zábradlí a vozovky bude hotov na jaře 2023,“ uvedla mluvčí firmy.

ŘSD v pondělí začalo v Havířově s opravou povrchu na velkém kruhovém objezdu, což způsobilo kolaps v ranní špičce.
Kolaps na rondelu v Havířově: auta kličkovala mezi vozy silničářů

V první třetině trasy stavbaři finišují s aktivní zónou, tedy s nejvyšší částí násypu. Následně budou pokračovat konstrukčními vrstvami – pokládkou štěrkodrti a mechanicky zpevněného kameniva. Plánují také termíny pokládky asfaltových vrstev.

Podchod přikryje silnice

Zároveň mostaři intenzivně pracují na stavbě podchodu u lázní Darkov. Hotová je základová deska a nyní se provádí bednění základů a stěn rámu.

Společnost Heimstaden kvůli malému zájmu o byty v lokalitě Nové Město vypraznuje některé domy a poslední nájemníky vystěhovává.
Karviná: Zbyli mezi posledními, musí pryč. Majitel domu lidi sestěhovává

„S blížící se letní sezonou se stavba bude muset vypořádat s intenzivním pohybem veřejnosti, protože přes projekt vede trasa na oblíbené přírodní koupaliště. Vybudovali jsme proto u Darkovského mostu s pomocí mobilního oplocení speciální koridor pro pěší a cyklisty, kterým se místní lidé bezpečně dostanou přes naši stavbu,“ uvedl oblastní manažer stavby Pavel Brumek.

Práce pokračují také v místě napojení na ulici Nádražní, kde buduje sjezdová rampa z ulice Ostravská (I/59) a rozšiřuje se vozovka v oblasti Bělidla.