Otočení klíčem, klasické vodácké „ahój“, a pak už vzhůru na plavbu nejkrásnějšími zákrutami přírodní památky. Odemykání meandrů Odry si našlo pevné místo v kalendáři bohumínských městských akcí. Milou tradici načas narušila epidemie koronaviru, teď je zase zpátky.

Kauza cinknutých zakázek se týká rekonstrukce domu v Havířově (na ilustračním snímku centrum města) i senátora ze Stonavy Ondřeja Febera (na snímku vpravo nahoře).
Kauza cinknutých zakázek: Senátor ze Stonavy, rekonstrukce domu v Havířově

Letošní ročník akce je naplánován na sobotu 25. června. Vodáci se u nástupního místa ve Starém Bohumíně začnou scházet po druhé hodině odpolední. Ve tři pak slavnostně odemknou meandry a vyrazí na sedmikilometrovou cestu za soutok Odry s Olší do polského Zabelkówa. Plavba trvá zhruba dvě hodiny.

Vodáci na Odře, ilustrační foto.Vodáci na Odře, ilustrační foto.Zdroj: se svolením Pavla Čempěla

Účastníci mohou vyplout buď na vlastních lodích, nebo využít nabídky městské půjčovny. Zapůjčení městské kanoe nebo raftu je zdarma, zájemce zaplatí pouze za dopravu lodě z cílové stanice zpátky do Bohumína. U dvoumístné kanoe tato platba představuje sto korun, cena za dopravné u čtyřmístného raftu je dvojnásobná. „Zdarma se zapůjčují kromě lodí také pádla, vesty a lodní vaky,“ podotkla vedoucí organizačního odboru bohumínské radnice Mirka Šmídová.

Polsko, Těšín, benzinka Orlen. 15. 6. 2022
Tankovat výhodně v Polsku? Dobré časy pro řidiče už skončily i tam

Zájemci si loď z městské půjčovny musí zarezervovat na mailu odemykani-odry@mubo.cz nejpozději do 22. června, obsazena je aktuálně zhruba třetina z třiceti nabízených plavidel. Po doplutí do cíle zajistí pořadatelé přepravu účastníků a půjčených lodí zpět na hraniční přechod v Chalupkách. „Tam bude pro všechny účastníky přichystáno občerstvení,“ dodala Šmídová.

Odemknutím meandrů Odry se spustí i provoz městské půjčovny lodí. Ta bude počínaje 26. červnem fungovat vždy v soboty, neděle a svátky, a to až do 24. září. Provoz půjčovny pro město zajišťují dobrovolní hasiči ze Starého Bohumína. V nabídce mají kanoe pro dvě až tři osoby i čtyřmístné rafty. Plavidlo je nutné si předem rezervovat prostřednictvím elektronického rezervačního systému, který je dostupný na webu města.