Samotní vodáci ze známého spolku Posejdon ve Věřňovicích ale berou provoz na řekách za svůj a také letos chtějí pokračovat v projektu Slezské Benátky, který nastartovali v roce 2005.

Díky němu se provoz na řekách stává pro širokou veřejnost nejen atraktivnější, ale především také bezpečnější. Vše je ale samozřejmě také otázkou peněz, které vodáci na tyto aktivity získávají z různých fondů, například kraje, ale také v rámci příhraniční spolupráce s Polskem.

„Letos navážeme konkrétně tím, že další místa v okrese vybavíme bezpečnostními tabulemi, s údaji o kilometrech, ale především všechny, kdo tudy proplouvají upozorní také na možná rizika a jak se mají v daných méně bezpečných úsecích chovat a pohybovat, aby nedošlo k nehodě," uvedl konkrétní letošní plány zakladatel projektu Slezské Benátky i spolku Posejdon Josef Tobola.

V plánu je pak také oslovit i karvinský magistrát a řešit plány a projekty na případné stavební úpravy Olše na potřebných místech.

Vodáci samozřejmě spolupracují také s Povodím Odry. To pro letošní rok chystá rovněž nové bezpečnostní prvky na dalších řekách v regionu. „Připravujeme instalaci zabezpečovacích prvků pro záchranu tonoucích na řece Ostravici na spádovém stupni v Hrabové. Ten bude osazen kotevními body, které usnadní členům hasičského záchranného sboru případnou záchranu tonoucích a bude zde instalována informační tabule, upozorňující na nebezpečí vyplývající z využívání uvedeného objektu k rekreačním účelům. Dále se připravuje i zabezpečení jezu na řece Moravici v Podhradí. Vzhledem k obrovské atraktivitě Moravice pro vodáckou veřejnost budou standardní zabezpečovací prvky doplněny i o další prvky umožňující záchranu tonoucích, jako např. lanové zábradlí pod jezem, házecí záchranné podkovy pro laickou záchranu a dalšími," uvedla pro Deník mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.