„Při volbě prezidenta v roce 2013 jsme vydali 332 voličských průkazů, nyní to bylo rekordních 529. Většina žadatelů chtěla voličské průkazy pro obě kola, očekáváme ještě další žádosti pro případné druhé kolo,“ uvedla vedoucí oddělení organizačních a správních agend Městského úřadu v Českém Těšíně Jana Mašková.

Do zvláštních seznamů voličů ve zdravotnických a sociálních zařízeních na území města úředníci zapsali 119 voličů, z toho je 54 pacientů nemocnice. „Dalších téměř 50 voličů bylo vyškrtnuto ze seznamu voličů, protože budou volit ve věznicích, léčebnách, lázních apod. Celkem 51 voličů požádalo o příchod členů komise domů,“ doplnila Mašková.

Rekord hlásí také Havířov. Počet voličských průkazů se zde zastavil na čísle 1230. 

„V posledních volbách do poslanecké sněmovny jsme vydali 557 voličských průkazů a při prezidentských volbách v roce 2013 jsme jich vydali 726,“ komentuje to mluvčí tamního magistrátu Jana Dybová.

Bohumíňáci budou volit prezidenta například v lázních či na horách.

„O průkaz náš žádali lidé všech věkových kategorií. Například studenti, kteří se na víkend nebudou vracet do Bohumína. Ti nám většinou poslali písemnou žádost s úředně ověřeným podpisem a voličský průkaz jsme jim odesílali poštou, hlavně do Brna nebo Prahy,“ uvedla Žaneta Rafajová z evidence obyvatel bohumínské radnice s tím, že pouze jeden voličský průkaz putoval poštou do zahraničí, a to na Slovensko.

„Starší ročníky si o voličské průkazy většinou žádali kvůli svému pobytu v nemocnici,“ doplnila Rafajová.

V porovnání s prezidentskými volbami v roce 2013 se počet zájemců o voličské průkazy zdvojnásobil. „Tehdy o průkaz požádalo 161, teď už 321 lidí,“ doplnila mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová.

Karvinský magistrát vystavil  723 voličských průkazů. Při první přímé volbě před pěti lety to bylo 249. „Pro průkazy si chodili především mladí lidé, pracující a studenti vysokých škol v Brně nebo Praze,“ řekl mluvčí karvinské radnice Lukáš Hudeček.

Ilustrační foto.
Volíme prezidenta. Už podruhé. Připomeňte si s námi zajímavosti z roku 2013
Důlní mapy by se měly stát součástí historického dědictví. Na snímku je vedoucí archivu Lubor Veselý.
Důlní mapy coby specifická součást historického odkazu