Mnozí diváci a fanoušci seriálu se netají tím, že Stíny v mlze sledují právě kvůli místním reáliím, které se na obrazovkách objeví. Také v osmé epizodě, po níž se seriál překlopí do poslední třetiny, jich bude hned několik.

Vyjma těch tradičních, jako je multifunkční aula Gong v Dolních Vítkovicích coby naaranžované sídlo Janáčkovy filharmonie či třeba garáže a obchody nákupního centra Forum Nová Karolina, to bude v seriálu už podruhé halda Ema. Opět na ni zavítá Martinův syn Filip Černý se svými spolužáky ze školy.

Snímky z natáčení 7. dílu krimiseriálu České televize Stíny v mlze.
Šikmý dům i staré náměstí. Stíny v mlze v sedmém díle zamířily do Orlové

A stejně jako v některých jiných dílech zavede děj kriminalisty mimo Ostravu. Tentokrát bude hrát ústřední roli při vyvrcholení celé epizody známý havířovský Kulturní dům Radost na Hlavní třídě. Stavba v chráněném památkovém území je typickou ukázkou havířovské architektury ve stylu socialistického realismu, na obrazovkách však vytvoří kulisy pro policejní akci s obklíčeným pachatelem, který drží v restauraci rukojmí.

Vyvrcholí tím případ započatý na lesní cestě, kde je v odstaveném autě objevena zastřelená realitní makléřka. Vrah střílel ode dveří, takže ho žena musela nejspíš znát. Vyšetřovatelé Martin Černý s Magdou Malou pátrají postupně po všech, s nimiž byla zavražděná v kontaktu.

Snímek z natáčení kriminálního seriálu České televize Stíny v mlze.
Kde by chtěla Ostravu? Hvězda Stínů v mlze Špalková o natáčení, dceři i Pleslovi

Zjišťují, že s manželem si příliš nerozuměla a mívala milence. Manžel oběti policii záhy nahlásí, že se mu z domu ztratil revolver, který by mohl odpovídat zbrani, jíž byla jeho žena zastřelena. Po výslechu jednoho z milenců zavražděné kriminalisté zjistí, že měla ráda, když na ni při sexu mířil revolverem. Magda s Martinem musí zjistit, která z osob, s nimiž se oběť stýkala, měla důvod ji zastřelit.