Do podniků se měla „známá firma“ vloupat za užití síly. Hned v prvém případě ale zřejmě sáhl vedle a odešel s prázdnou. Jak sám u výslechu uvedl, domníval se, že si z baru odnese mobilní telefon, který následně zpeněží. Když však posléze zjistil, že se jedná o platební terminál, chtěl svou „chybu“ napravit, a proto jej vrátil zpátky na místo a z provozovny utekl.

Namířil si to ale rovnou do druhého restauračního zařízení, z nějž měl následně odcizit finanční hotovost ve výši téměř dvanáct tisíc korun.

Dočasná zubní ordinace, poliklinika Bohumín, únor 2023.
Noví zubaři v Bohumíně. Hlásilo se 16 tisíc lidí, první se snad dočkají na jaře

„Muž se však nesoustředil pouze na objekty, ale zájem v něm vzbuzovaly rovněž bytové jednotky. V polovině minulého týdne měl do jednoho z bytů bez vědomí jeho uživatele vstoupit, a následně měl v kuchyni odcizit finanční hotovost ve výši čtyři tisíce korun,“ sdělila Deníku vrchní inspektorka Pavla Procházková.

Pro policisty je podezřelý známou firmou, jelikož ještě část minulého roku trávil ve vězení. O jeho trestní minulosti pak svědčí i téměř 10 záznamů v trestním rejstříku.

„Muži bylo sděleno podezření z přečinu krádeže a z přečinu porušování domovní svobody, za což mu v případě odsouzení hrozí až tříletý trest odnětí svobody. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení,“ doplnila Pavla Procházková.

Vedení vysokého napětí. Ilustrační foto.
Těrlicko, obec, která je často bez proudu. Na obecním plese to brali v pohodě

Policisté v takovýchto případech majitelům provozoven doporučují, aby objekty řádně proti vloupání zabezpečili, a to například ochrannými mřížemi nebo uzamykatelnými okenicemi. Rovněž je vhodné nenechávat v těchto objektech finanční hotovost nebo jiné cenné věci. Na majitele bytů pak apelujeme, aby v případě, že se u nich v bytě objeví cizí nezvaná osoba, okamžitě kontaktovali policii na lince 158.