Mistrný tanec jehly s nití. Tak zní název výstavy českotěšínské folkloristky a regionální umělkyně tradiční výšivky Blaženy Slováčkové, kterou mohou lidé v Galerii Most navštívit až do 20. října.

Výstava se koná u příležitosti životního jubilea autorky a také k jejímu nevšednímu ocenění titulem Mistr tradiční rukodělné výroby Moravskoslezského kraje, který si místní folkloristka převzala na konci června.

„Paní Slováčková své ocenění získala za uchování řemeslné tradice a je historicky prvním odborníkem, kterého takto vyzdvihl krajský úřad na základě nominace Muzea Těšínska,“ vysvětlila mluvčí radnice Dorota Havlíková s tím, že v minulosti se autorka zabývala také výzkumem těšínských krojů a v muzejních depozitářích po celé republice obkreslovala vzory z původních krojových součástek, zjišťovala jejich střihovou skladbu a materiály.

„Výšivka je krásné a pocitové umění, které se nedá nijak ošidit – jinak je to hned vidět. Potřebujete dlouhou průpravu, trpělivost, hodně času i srdce,“ svěřuje se Slováčková, která některé kusy oblečení vyšívá i celé měsíce.

„Nejvíce mne těší, že mé výšivky nejsou zastoupeny jen v muzejních sbírkách, ale že v nich vystupují i mladí lidé z folklorního souboru Slezan,“ dodává autorka, jejíž výrobky byly před lety ze sbírky muzea zapůjčeny i na výstavu do Nikaraguy.