Zdroj: Youtube

Pokus o nový rekord byl jedním z bodů programu celodenní motoakce, během níž se jely také oblíbené závody strojů Jawa do 50 ccm Fichtl cup. Právě v závěru využili pořadatelé uzavřené silnice k neobvyklému pokusu. Na cílové rovince se proháněli na saních tažených autem.

„Já budu řídit své auto, za kterým pojede kaskadér na saních. Budeme měřit rychlost a zkoušet jaké nejvyšší dosáhneme," popsal pokus starosta Těrlicka Martin Polášek, který se stejně jako Nutil také aktivně coby jezdec účastní i Fichtl cupu.

Rekord v jízdě na saních tažených autem.
Jiří Nutil se saněmi po vytvoření rekordu. Foto: Deník/Libor Běčák

Jak se při samotných pokusech ukázalo, saně i jezdec by snesli mnohem vyšší rychlost. Zlé jazy tvrdily, že starostova mercedeska nedokáže jet ani 160 km/hod. Starosta se však bránil, že v potaz museli brát také poměrně dlouhou vzdálenost potřebnou k bezpečnému zastavení.

„Bohužel, starostovo auto má jen 300 koní a stošedesátku jsme nedosáhli. V poslední jízdě jsme jeli rychlostí 158 km/hod. Jelo se mi dobře, saně to přežily bez úhony, akorát skluznice je trochu sjetá, ale pojedu na nich i domů…," žertoval po výkonu Jiří Nutil za potlesku diváků, kteří si netradiční rekord nenechali ujít.

Na platnost pokusu dohlížel zástupce pelhřimovské Agentury Dobrý den, která ho zapíše do národní knihy rekordů. 

Podívejte se také na videa z kaskadérské show a závodů Fichtl cupu 2015:

Zdroj: Youtube

Zdroj: Youtube