Protože jsou ale zdejší objekty ve vlastnictví soukromých osob, nemůže radnice do procesu kultivace vstupovat přímým způsobem. Majitelům zanedbaných budov však před časem rozeslala dopisy, ve kterých je vyzvala k nápravě. Podle mluvčí Českého Těšína Doroty Havlíkové na něj někteří vlastníci ihned zareagovali a začali se zajímat o dotační tituly, které město na opravy nemovitostí na Hlavní třídě nabízí.

„Dokument obsahoval například žádost o vyčištění výloh a odstranění neplatných či zbytečných reklamních poutačů a zařízení, včetně prosby o zvážení nutnosti propagace alkoholu na všudypřítomných cedulích,“ informovala mluvčí.

„V návaznosti na dopis pak někteří majitelé volali, jiní se ptali na podrobnosti dotace a někteří si už domluvili i schůzku. Obratem nám přišly také dopisy, ve kterých vlastníci a nájemci obchodů vysvětlovali, jak o budovu či výlohy pečují,“ doplnila referentka památkové péče Beata Křenková s tím, že na Hlavní třídě jsou už nyní vidět výsledky.

Její slova potvrdila i prodavačka jednoho z místních obchůdků, který nedávno prošel rekonstrukcí fasády.

„Že se věci obrací k lepšímu poznáváme na cizincích a turistech, kteří k nám do obchodu po rekonstrukci zavítají daleko častěji než dřív. Myslím si, že na ně teď budova působí lepším a „klidnějším“ dojmem,“ svěřila se prodavačka.

Majitelé domů v centru města, které se před třemi lety staly součástí památkové zóny, mohli letos od radnice získat na opravy architektonických prvků až 200 tisíc korun. Podle Beaty Křenkové z památkové péče plánuje Český Těšín dotační program zopakovat i v příštím roce.

„Možná dojde i k navýšení částky,“ doplnila referentka.

Železniční zastávka Havířov střed.
S ODISkou nově do Ostravy také žlutými vlaky