Podle posledních aktuálních informací Českého statistického úřadu z roku 2011 má přístup k internetu v obcích Moravskoslezského kraje přes padesát procent obyvatel. Wi- -fi připojení se však v posledních letech rozmáhá také ve veřejném prostoru.

Připojení k wi-fi často poskytují kavárny, bary nebo restaurace. V čítárně a kavárně Avion v Českém Těšíně kromě toho ochotně zapůjčí také notebook. V budově radnice a na náměstí je k dispozici připojení silesnet free.

V Orlové například do budoucna uvažují o zřízení wi-fi na novém náměstí v centru Orlové-Lutyně. Hojným pokrytím věřejného prostoru se pak mohou pochlubit v Bohumíně.

„Ve veřejných budovách a na veřejných místech, které obhospodařuje město, mají lidé možnost využít bezdrátové sítě zdarma. Je to například v obou radničních budovách včetně přilehlého náměstí T. G. Masaryka, v kině, v nemocnici a na dalších místech. Na internetových stránkách města si mohou lidé zjistit všechna tato místa," informovala mluvčí města Lucie Balcarová.

S internetovým komfortem se setkávají také pacienti v nemocnicích. „V Havířově je pokryta většina lůžkových oddělení, centrální příjem a ARO. V Karviné se v současné době buduje a následovat bude instalace wi-fi v nemocnici v Orlové. V další etapě se pak zaměříme na pokrytí ostatních prostor nemocnice, především ambulancí a čekáren," říká mluvčí nemocnic Radmila Fleischerová.

S wi-fi připojením se mohou setkat i cestující některých příměstských autobusových linek a všech dálkových.

„Wi-fi takto využije přes čtyři sta lidí denně. V rámci obnovy vozového parku budeme každý nový autobus vybavovat bezplatným wifi signálem," slibuje ředitel divize osobní dopravy ČSAD Jakub Vyvial.

Téměř samozřejmostí je přístup k internetu v městských knihovnách. V Českém Těšíně mají pokrytí na pracovištích městské knihovny v ulicích Ostravská, Havlíčkova a Slovenská. „Přípojení je zde využíváno méně. Častěji přicházejí lidé, kteří využívají naše internetová pracoviště, kterých je ve všech knihovnách celkem dvaadvacet," říká ředitelka českotěšínské knihovny Jana Galášová. Internet bez možnosti wi-fi pak mohou návštěvníci využívat v knihovnách v Dolním Žukově, Koňakově a Stanislavicích.

V Bohumíně využívají připojení většinou návštěvníci, kteří pracují na vlastních noteboocích. Volný přístup k wi-fi mají i na některých pobočkách v Havířově, v Karviné.

Orlovská knihovna bude poskytovat veřejné wi-fi připojení již brzy, v plánu je to tam od prvního září. Rovněž tak v nejbližší době chystají tuto možnost zavést také v badatelně Státního okresního archivu v Karviné.

MARTINA KOTULOVÁ