Až do tohoto roku roku byli Židé pohřbíváni na židovském hřbitově v Těšíně, kde se samostatný dochoval dodnes. V Českém Těšíně, Bohumíně i Orlové je součástí městských hřbitovů. „Židovský hřbitov v Českém Těšíně patří v okrese k nejlépe zachovalým. Nachází se na něm 25 pomníků a poslední pohřeb se tady uskutečnil v roce 1986,“ říká historik Muzea Těšínska David Pindur. 

Soutěž amatérských kapel Líheň 2017.
Soutěž Líheň opět ožívá! V pátek se hraje v Havířově i v Karviné

Ostatní židovská pohřebiště byla, tak jako jinde, z větší části zničena v období nacistické okupace. Stejně tak židovský hřbitov ve Fryštátě, která stával poblíž dnešní Studentské ulice v části Nové Město. Nedochovala se ani synagoga, která stávala ve Fryštátě naproti budově bývalého soudu, dnes sídla Probační a mediační služby.

Jednou dochovanou židovskou synanogu v okrese tak najdeme v Českém Těšíně, v Božkově ulici. Je jednou ze tří, které v Těšíně (před rokem 1920) stály. Synagoga „Schomre Schabos“ nebyla na rozdíl od jiných synagog Těšínska během okupace vypálena, neboť se nacházela mezi řadovými domy a hrozil požár okolních budov. Byl ovšem zničen interiér synagogy. Zbytek války budova sloužila jako sklad divadelních rekvizit. 

Abdulrahman Taiwo (u míče) se v Karviné cítí jako doma.
Nigerijský hráč Karviné Abdulrahman Taiwo: Všichni v klubu jsme jako rodina

Po válce se sdružení „Schomre Schabos“ obnovilo a pokračovaly tam bohoslužby až do roku 1948. V tomto roce se rabín Natan Bergman rozhodl odstěhovat do Izraele a s sebou vzal ze synagogy i svitky Tóry, které byly majetkem jeho rodiny.

Budova byla nevyužívaná a tak ji roku 1967 město prodalo Polskému kulturně-osvětovému svazu (PZKO), ten ji roku 1978 přestavěl ke svým účelům. PZKO slouží dodnes.V roce 2009 budova prošla obnovou mimo jiné byla repasována okna v průčelí domu.