Deník měl informaci o vytažení čtyř těl už v sobotu večer, kdy báňští záchranáři horníky vyvezli na povrch a pohřební služba je odvezla na patologii k pitvě. V pondělí to potvrdila i okresní státní zástupkyně. 

V dole zůstávají ještě další čtyři těla, která by měla být vyproštěna v květnu. 

Práce v podzemí černouhelné šachty ČSM ve Stonavě. Archivní snímek.
Bezpečnost v dolech? Ne vždy. Důležité jsou výkony!

"Dne 27.4. 2019 ve večerních hodinách byla na povrch vyproštěna těla dalších čtyř zemřelých horníků, která se nacházela v čelbě v místě důlního neštěstí. Na místě, přímo v areálu Dolu ČSM, se při vynášení těl na povrch nacházeli dozorový státní zástupce OSZ Karviná Mgr. Foltyn, příslušníci Policie ČR, soudní lékař a koroner a rovněž byl přizván k účasti na úkonu zástupce Centralnej stacji ratownictwa górniczego mjr. Ing. Andrzej Kleszcz. Příslušníci polské policie, kteří ve věci vedou prověřování na polské straně, byli o úkonu vyrozuměni. Těla byla následně převezena na Ústav soudního lékařství v Ostravě, kde bude provedena soudní pitva za přítomnosti polských prokurátorů, členů Společného vyšetřovacího týmu. Ve věci i nadále probíhá prověřování a další procesní úkony dle trestního řádu. V měsíci květnu 2019, pokud nedojde ke změně podmínek v dole, budou vynesena na povrch i těla zbývajících čtyř zemřelých horníků, u kterých bude uplatněn totožný postup ve věci," sdělila okresní státní zástupkyně Gabriela Slavíková.

Práce v podzemí černouhelné šachty ČSM ve Stonavě. Archivní snímek.
Jak to vypadá v černouhelné šachtě? Podívejte se na videa a fotografie

Vyšetřování

Kvůli důlnímu požáru po explozi metanu bylo izolováno celkem 4800 metrů důlních děl. Hráze mohly být otevřeny až po uhašení ohně a ochlazení celého prostoru. 

Teprve v polovině dubna mohli do prostoru opět vstoupit báňští záchranáři a vyšetřovatelé, kteří mají za úkol zjistit, co bylo příčinou nehody a zda za ni někdo ponese přímou odpovědnost. 

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský už před několika dny potvrdil, že záchranáři provedli rekognoskaci terénu a lokalizovali polohu pěti těl havířů na čelbě. Dál se zatím nedostali. Těla však zatím vynést na povrch nemohli, dokud je neohledá lékař a stav místa nezadokumentují zástupci policie a státního zastupitelství. Kromě toho průzkumníci také měřili koncentrace plynů a teploty v dole.

Vyšetřovatelé musejí odhalit přesnou příčinu vzniku exploze. Pracují s několika verzemi. Patří mezi ně náhlý výron metanu z kapsy v dobývané hornině, který se bezprostředně poté vznítil, způsobil tlakovou vlnu a požár. Současně však musí prověřit i podezření na možné porušení bezpečnostních předpisů. 

Po tragédii se totiž objevily spekulace o tom, že horníci úmyslně ovlivňují čidla monitorující úroveň množství metanu, aby zabránili přerušování provozu a nepřicházeli o vytěžené tuny uhlí. 

Zdroj: Youtube