Opět tam bude restaurace, taneční sál a hotel. Restaurace bude mít kapacitu 112 lidí, hotel 25 ubytovaných a taneční sál 166 osob.

Práce začaly v suterénu a ve dvoře, kde nyní archeologové dělají průzkum, který potrvá až do jara příštího roku. Zatím se zaměřili na dvůr v zadní části budovy i sklepy a postupně odkrývají vrstvy hlíny, v některých místech už se dostali do více než metrové hloubky. Podařilo se jim odhalit středověkou studnu, ale například i skleněné střepy, úlomky keramiky nebo zvířecí kosti.

„Zajímavostí je i řez odkrytých vrstev zeminy. Z něj zjistili, že některá z budov, které stály v místě před Národním domem, v 17. století vyhořela," uvedla mluvčí Bohumína Lucie Balcarová.

V suterénu se nově počítá se sociálním zařízením a komerčními prostory a v přízemí s informačním centrem. Hrubé stavební práce by ve sklepení o rozloze 200 metrů čtverečních měly být z větší části hotové ještě letos.

„Využití sklepních prostor je zatím otevřené a bude záležet i na budoucím nájemci. Chceme, aby napomohly lepšímu využití Národního domu a zvýšily jeho atraktivitu," uvedl místostarosta Lumír Macura.

V zadní části objektu přibude i parkoviště. Ve dvorní části vznikne ještě zázemí pro městskou půjčovnu lodí. Na přestavbu si město vzalo úvěr, který bude splácet deset let.

Zchátralý Národní dům koupilo město před pěti lety od soukromníka za 6,5 milionu korun. Od té doby vložila radnice další dva miliony korun do projekčních příprav na jeho rekonstrukci. Před dvěma lety muselo město urychleně opravit celou střechu, která se propadla. Oprava přišla na 4,3 milionu korun.

Ve dvorové části Národního domu v těchto dnech pracují archeologové.

Ve dvorové části Národního domu v těchto dnech pracují archeologové.