Javor si ocenění zasloužil díky tomu, že přežil a po komplikované léčbě se mu dobře daří.

Právě pro jeho pohnutý osud ho Havířovští letos přihlásili do národní soutěže Strom roku. Mezi dvanáctku finalistů sice vybrán nebyl, porotu ale jeho příběh zaujal.

Město Havířov přihlásí do národní soutěže Strom roku javor v zámeckém parku, který se podařilo zachránit speciální svazovací technikou.
Zachráněný javor se uchází o titul Strom roku



„I letos odborná porota kromě dvanácti finalistů ankety Strom roku vybrala stromy, kterým udělila čestný titul Strom hrdina. Symbolické ocenění stromům, které přežívají v nepříznivých podmínkách, které ohrožuje pokácení, vandalismus nebo jiná nežádoucí lidská činnost, letos putuje čtyřem stromům,“ sdělili organizátoři soutěže z Nadace Partnerství.

„Samozřejmě, že nás rozhodnutí porotců těší. Na náš zachráněný javor jsme pyšní a věříme, že díky úspěšné léčbě má před sebou ještě mnoho let,“ řekla vedoucí odboru komunálních služeb havířovského magistrátu Zdena Mayerová.

STROM PŘEŽIL JEN ZÁZRAKEM

Jak už Deník informoval, javoru před 16 roky hrozilo skácení, protože mu praskl kmen. Protože rostl jako solitér v zámeckém parku a byla by ho škoda, pokusili se zahradníci o téměř nemožné. Strom svázali a rány zacelili speciálním balzámem.

„Javor měl příliš košatou a tím pádem těžkou korunu. Vlivem extrémních výkyvů počasí pukl jeho kmen a hrozilo, že se zcela rozpadne a uhyne. Tak se tomu stalo u několika jiných stromů, ale u tohoto javoru před zámkem jsme si řekli, že ho zkusíme zachránit. A jak se zdá, podařilo se,“ řekla už dříve Mayerová.

Záchranná akce začala v roce 2001. „Do puklin v kmeni byl vnesen stromový balzám, který měl rány zcelit. Srůstání pomáhalo svázání jednotlivých větví lany, která se podle potřeby stahovala nebo povolovala,“ vysvětlila Mayerová s tím, že strom nyní prochází pravidelnými kontrolami.

Bývalá zvláštní škola v Mánesově ulici v Havířově.
Zvláštní školu může při výcviku zdemolovat policejní zásahovka