V nejbližších dnech by teploty neměly vystoupat do extrémních teplot, naopak se po ránu budou držet jen těsně nad nulou. Jejich ovocné stromy jsou tak zdánlivě v bezpečí.

A co když mrazy skutečně přijdou? „Pomáháme si, jak to jde. Zahrádkáři na pozemcích topí slámou a suchým roštím, někteří stromy stříkají, aby květy před mrazem ochránili. Postřik je ale třeba aplikovat před příchodem mrazů,“ říká Oldřich Janků, předseda územního sdružení Českého zahrádkářského svazu (ČZS) Karviná.

Pod asfaltem byla při rekonstrukci Nádražní ulice objevena původní dlažba, v níž se nacházejí i červené dlažební kostky.
Asfalt ukrýval sto let starou dlažbu. Nález si teď prohlédnou archeologové

Říká, že na severu Moravy a ve Slezsku se meruňky ve velkém nepěstují, ale na zahradách se najít dají. „Já mám třeba broskev. Ta je sice o něco odolnější, ale i tak stačí dva stupně pod nulou, někdy i méně a je po úrodě,“ říká Oldřich Janků.

Vzpomíná, jak před dvěma lety se ve druhé polovině května ochladilo až na tři stupně pod nulou a mráz květy nemilosrdně spálil. „Všechno pomrzlo, broskve, třešně, jabloně. Stačily tři hodiny a bylo po všem. Já mám zahrádku v Doubravě, ale třeba v havířově takový mráz nebyl. Bylo to zřejmě i severním větrem, který zimu ještě zesílil,“ říká dlouholetý zahrádkář.

Letošní počasí prý zatím ovocným stromům přeje. Ještě nejsou rozkvetlé a velmi jim pomohly i dostatek vody, ať už jako sníh či déšť na začátku jara. „Klepu na dřevo, ale zatím to vypadá perfektně, zejména jabloně. Snad se tedy dočkáme bohaté úrody,“ doufá Oldřich Janků.

Do Bohumína se vrací Slezský rynek
Uzeniny, frgály, korbáčiky i cukrovinky... Do Bohumína se vrací Slezský rynek

Ideální scénář by byl takový, kdyby se počasí vyvíjelo stejnoměrně podobně jako dosud. Teploty aby rostly postupně a neměly extrémní výkyvy.

Pavla Jeličová, tajemnice územního sdružení ČZS v Novém Jičíně, věří, že letošní úroda bude dobrá. Možná je to jinou lokalitou, kterou mrazy tolik nepostihly, ale na rozdíl od úplného severu Moravy na Novojičínsku loni mráz tolik neřádil. „Já mám na zahradě meruňku velkopavlovickou a měla jsme ji úplně obsypanou,“ říká. Pro ni je však zahrada minulostí. „Je mi dvaaosmdesát, špatně vidím. Zahradu jsem proto předala synovi, ať se stará,“ dodává.