K události došlo minulý týden ve čtvrtek dopoledne. „Jeden ze zákazníků na prodejní ploše zkolaboval. Interním telefonem mi volala prodavačka, abych volala záchranku, že pán má infarkt. Mezitím jsem spěchala do prodejny, kde už zákazníci prováděli masáž srdce. Nechala jsem přinést defibrilátor, který máme umístěný na informacích. S tím pak pracoval kolega,“ popsala situaci vedoucí úseku Vlaďka Kokindová.

Shodou okolností byla mezi zákazníky lékařka, která odborným způsobem prováděla masáž srdce. „Následně jsme postupovali podle pokynů přístroje. Jeho použití je velmi intuitivní. Hlasem radí, co přesně dělat, navíc je vše doplněno graficky, takže ani ve stresující situaci by nikdo neměl udělat chybu. Po připojení přístroj detekoval zástavu srdce, vyzval nás k odstoupení a vybídl ke stisknutí tlačítka pro výboj. Pak jsme pokračovali v masáži srdce. Než přístroj vybídl k dalšímu výboji, dorazila záchranná služba, která si pacienta převzala,“ řekl vedoucí oddělení Richard Kudela.

Záchranáři pokračovali v oživování 50letého muže. „Naše posádka zjistila že pacientovi byla poskytována první pomoc nejdříve nepřímou masáží srdce a následně pomocí automatického externího defibrilátoru. Po převzetí posádka pacienta napojila na ventilátor a pokračovala v masáži a aplikací léků. Po asi 10 minutách byla srdeční činnost obnovena. Pacient byl převezen na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. V tomto případě se šance na úspěšný zákrok zvyšovaly tím, že ke kolapsu došlo v nákupním centru, kde měli k dispozici defibrilátor, byla tam přítomna lékařka a pacientovi se dostalo okamžité první pomoci,“ sdělil mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

Defibrilátory jsou ve všech prodejnách Globus. „K jejich obsluze jsou proškolení všichni vedoucí zaměstnanci. Případ v naší prodejně prokázal opodstatnění defibrilátorů v místech, kde se pohybuje větší počet lidí. Jsme dokonce vedeni v mobilní aplikaci Záchranka, takže v případě nouze může být přístroj použit k záchraně života i v nejbližším okolí naší prodejny,“ dodala ředitelka havířovského Globusu Renáta Čechmanová s poděkováním všem, kteří se na záchraně zákazníka podíleli.

Výborná muzika, nadšené obecenstvo, skvělá zábava. To vše patřilo 14. ročníku hudebního festivalu Muzikantský rej v Dělnickém domě v Horní Suché.
OBRAZEM: Večer plný rocku v Horní Suché
Utkání 25. kola první fotbalové ligy: FC Baník Ostrava - FK Mladá Boleslav, 16. března 2019 v Ostravě.
Chvíle hrůzy! Kolaps spíkra baníkovského kotle, došlo na oživování
Defibrilátor Ilustrační foto
Horská služba má nový defibrilátor
Karvinští policisté  Patrik Zmija a Martin Magyar zachraňovali ve středu život muže, kterého postihl srdeční kolaps.
Policisté zachraňovali život muže se srdečním kolapsem
Ředitel školy Tomáš Ptáček ukazuje defibrilátor, který mají k dispozici plavčíci na školním bazéně.
Plavčíci jsou připravení i na nejhorší