Téměř po celý den od 10 do 17 hodin se na karvinském zámku Fryštát konala představení o Třech mušketýrech, kterým kulisu před zámkem dodávaly odpoledne též jízdy historickým kočárem. Zájem o netradiční, tematické prohlídky zámku byl obrovský, byly vyprodány už s předstihem.

Tentokrát tak mohli návštěvníci zapomenout na klasické prohlídky s výkladem o historii zámku a jeho zakladatelích, naopak v téměř každé místnosti zámku se rozvíjel spletitý příběh o intrikách na francouzském královském dvoře sedmnáctého století. Nechyběli v dokonalých převlecích všichni tři mušketýři, sám d’Artagnan, královský pár, kardinál Richelieu či jeho poskok, hrabě Rochefort. Vedle dějové linky nebyla nouze ani o efektní šermířské souboje.

Park Gródek v Jaworzně, Polsko, 7. 5. 2022
Zázrak skrytý kousek za hranicemi! "Polské Maledivy" vyrazí dech, podívejte se

„Viděli jsme mimořádně krásnou adaptaci historického románu, navíc v překrásných kulisách, osobně mě to velmi nadchlo. K vidění byly mimořádné herecké výkony, rozhodně to stálo za návštěvu,“ komentoval představení jeden z návštěvníků zámku z nedalekých Albrechtic Jaroslav Stolařík, který byl ve Fryštátu poprvé. „Je tak krásný, že si ho musíme přijít prohlédnout i klasicky s průvodcem,“ přislíbil návštěvník.

Kočují po zámcích a hradech

Pastvou pro oči mu bylo nejen vystoupení slavného d’Artagnana v podání historického nadšence Václava Ambrože z brněnského divadla historie v pohybu Exulis. „Jezdíme po celé republice především po zámcích a hradech a hrajeme celou řadu divadelních představení, které vycházejí ze známých románů,“ vysvětlil Ambrož alias d’Artagnan, že vedle Tří mušketýrů soubor hraje také Hrbáče, Frankensteina či Psa baskervillského, dříve též Angeliku.

„Do Karviné jezdíme pravidelně, letos už jsme zde odehráli Hraběte Monte Crista a v prosinci nás tady čeká Muž se železnou maskou,“ navnadil herec zájemce o další vystoupení v Karviné, kam se soubor Exulis vracívá opakovaně.

Vodní nádrž Šance v údolí Beskyd, 22. května 2022, Staré Hamry
OBRAZEM: Český Yellowstone? Opomíjený kout Beskyd nabízí tyto kouzelné výhledy

„Je to velmi příjemný zámek, velmi útulný a člověk se tady cítí velmi pohodlně, navíc se zde na představení vejde více návštěvníků než na řadu jiných zámků,“ komentoval zhruba dvacetičlenné publikum na každé z prohlídek. Ty se vždy setkaly s velkou odezvou, takže vedle jednohlasného Jeden za všechny, všichni za jednoho se ze zámeckých oken často řinul také mohutný aplaus. „Přijde nám příliš jednoduché přestavovat jen šermířská vystoupení, takže je zakomponováváme do historických románů,“ popsal člen souboru, který má v Brně i vlastní šermířskou školu, z níž talenty čerpá.

Na zámku Fryštát to nebyla poslední tematická akce v letošním roce, 27. srpna se koná Hradozámecká noc s nočními prohlídkami zámku i jízdami kočárem, 10. září Dny evropského dědictví a 10. prosince Vánoce na zámku ve stylu Ludvíka XIV. s už zmíněným představením Muž se železnou maskou.