K tomuto záměru se před několika dny sešla na mimořádném zasedání městské rada. Společně se zástupci společnosti RPG, která objekty vlastní, jednali o podmínkách případného odkoupení. Ani jedna strana však jednání podrobněji komentovat nechce.

„Zatím o tom nebudeme informovat. Nic není definitivně dojednáno," řekl mluvčí RPG Petr Handl.

Primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk potvrdil, že se o návrhu jednalo a že město projevuje zájem oba komplexy převzít: „Jednáme o tom a záleží na podmínkách, zda se dohodneme. Konečné slovo má zastupitelstvo."

Do věci však hovoří také firma, která je nyní v obou objektech v podnájmu a provozuje v nich ubytovny. „nevím, jak si to pan primátor představuje, ale my máme ve smlouvě s RPG zakotveno předkupní právo. V současné době mohu potvrdit, že máme zájem Merkur i Impuls odkoupit," řekl Deníku jednatel firmy Lukray Service Janoš Kurzeja.

Ubytovnu Merkur museli před radikály hlídat i policejní těžkooděnci.

Společnost RPG potřebuje oba komplexy prodat. Neoficiálně se hovoří také o penězích, za které by je případní zájemci mohli získat.

Město si dělá zálusk především na Merkur, který nedělá dobré jméno městské části Podlesí. Pověsti mu nepřidalo ani nedávné úmrtí jedné ubytované ženy na tuberkulózu.

Ubytovna Impuls by se pod správou města opět mohla stát hotelovým komplexem s příhodným napojením na sousední modernizovaný Městský fotbalový areál, kde se navíc plánuje i stavba většího parkoviště.

Naopak pokud zůstanou ubytovny v majetku soukromé firmy, patrně se jejich činnost od té současné příliš lišit nebude.

Očekává se, že bod o koupi Merkuru a Impulsu bude živě diskutován. Některým zastupitelům se nelíbí, že by se město mělo kvůli ubytovnám zadlužit. Město by se také podle nich nemělo pouštět do podnikání.

Sociální ubytovna Merkur.

Zasedání zastupitelstva začíná ve 13 hodin. Po celou dobu je přístupné veřejnosti. Lidé mohou se zastupiteli diskutovat buď přímo u jednotlivých bodů, nebo k čemukoliv v závěru jednání. Deník bude průběh jednání sledovat on-line na svých internetových stránkách.

Celý program zasedání najdete ZDE

Více o tématu se dočtete v tištěné verzi Deníku nebo jeho elektronické podobě EPAPER, kterou si lze koupit za jednorázovou platbu přes sms nebo za výhodných podmínek předplatit.
#flash|https://g.denik.cz/72/f9/denik-tisk.swf|500|115|denik_tisk#