„Museli jsme. Ani ne tak kvůli plynu a elektřině, ale hlavně kvůli vyšším cenám vstupních surovin. Hodně podražila pšeničná mouka, oleje až o 30 procent, tuky obecně a také sýry,“ říká Miroslav Adámek, majitel rodinné pekárny v Dolních Domaslavicích u Žermanické přehrady.

Pekárna Komendir v Doubravě zdražila od 1. listopadu. Nejžádanější bochník chleba o váze 900 gramů přímo v pekárně jste ještě před pár dny koupili za 36, dnes za 39 korun. V obchodech se však jeho cena pohybuje i okolo 46 korun.

Štramberské uši podraží. A nejen ty.
Novojičínsko: Tlačenka, pivo, Štramberské uši i jídlo do nosičů, všechno podraží

„Kdybych to měl zprůměrovat, tak jsme zdražili asi o devět procent. Něco víc, něco méně. Ceny byly neudržitelné, mouka šla nahoru o korunu, k tomu olej o 20 procent, nafta, a ještě plyn a elektřina, na které pečeme,“ říká Rostislav Dobeš, majitel Pekárny Žermanice. Jejich nejběžnější osmisetgramový bochník chleba dříve prodávali za 24,90, dnes jde od pekařů od dvě koruny dráž. V obchodech je třeba počítat s cenou okolo 35 korun.

Pekař Rostislav Doběš si také postěžoval na nekalý konkurenční boj ze strany velkých pekáren, které zdražení zdůvodňují zdražením elektřiny, přitom minimálně na půl roku dopředu mají cenu elektřiny fixovanou. „Ceny výrobků šly nahoru hlavně kvůli dražším vstupní surovinám,“ říká majitel pekárny, která peče vedle chleba peče dalších pětatřicet výrobků.

Ceny energií stoupají, zdražování se navíc dotkne i vytápění…
Neúnosné účty za energie. Teplo v bytových domech podraží až dvojnásobně

Nejinak jsou na tom v Rychvaldské pekárně, jejíž výroby jsou oblíbené a k dostání nejen v okrese Karviná. Jen chlebů pečou asi sedm druhů. „Všechno šlo nahoru. Nejen mouka a tuky, ale také obaly, papír, obalový materiál. Je to hrozné. V takové situaci prostě nejde nezdražit,“ říká jednatelka Rychvaldské pekárny Karin Pelikánová, která mluví o o desetiprocentním zdražení výrobků Rychvaldské pekárny.

Devítisetgramový bochník „rychvaldu“ dostanete ve firemním obchodě v Rychvaldu za 41 korun. V jiných obchodech se jeho cen blíží padesáti korunám.

K fotbalu neodmyslitelně patří pivo a klobása.
Hospoda, pivo, klobása. Svatá trojice amatérského fotbalu válčí se zdražováním

Podle Miroslava Adámka z pekárny v Dolních Domaslavicích ale zdražován chleba a pečiva nejí zdaleka u konce. „Zdražovat se bude dál. Už mám avízo o další zvýšení cen některých surovin. Zdražování není, bohužel zdaleka konec,“ tvrdí pekař z Dolních Domaslavic.

Moravská pekárna musela zdražit

Po několika letech musela zvednout ceny i Moravská pekárna z Frýdku-Místku. "Jedeme v podstatě šestnáct hodin denně na plynu, ten se zdražil citelně. A zdražila také mouka. Proto jsme nyní museli zvednout ceny pečiva, zhruba o osm až deset procent," řekl obchodní ředitel Moravské pekárny ve Frýdku-Místku Tomáš Hypl. Pekárna do obchodů dodává oblíbený kváskový chleba Morávka či Nopál. A ceny už zvedli i obchodníci, kteří z pekárny odebírají chleba, průměrně o tři čtyři koruny za kus.