Podle vedení tamní radnice snad už ano.

Akci nazvanou Humanizace centra Orlové-Lutyně zařadila vláda a ministerstvo financí mezi dvacet letošních revitalizačních a ekologických projektů, které by takto měly dostat v České republice zelenou.

Optimismus

„V tuto chvíli je už naprosto zřejmé, že se nového náměstí dočkáme," okomentoval současný výsledek jednání vlády starosta města Tomáš Kuča.

Ministerstvo financí je totiž zodpovědné za řešení důlních škod škod.

Transparentní akce

Podle mluvčího Ministerstva financí Michala Žurovce se při výběru dodavatele podařilo ušetřit.

„Všechny akce budou respektovat nová transparentní pravidla zadávání a jejich dodavatelé budou na rozdíl od minulosti vybíráni výhradně v otevřených řízeních. Díky této strategii se už loni podařilo ministerstvu financí snížit ceny těchto zakázek v průměru na polovinu, v některých případech až na čtvrtinu," vysvětlil Žurovec.

Podle orlovského starosty Tomáše Kuči předalo město ministerstvu všechny podklady a dokumenty, a v tuto chvíli jsou smlouvy finalizovány tak, aby mohly být ještě mohlo v průběhu prázdnin podepsány.

Ještě letos?

„Ministerstvo financí přislíbilo vyhlášení výběrového řízení ve třetím čtvrtletí letošního roku, takže předpokládám, že by se už mohlo začít stavět na jaře příštího roku. Konečně se ledy pohnuly a je reálná šance, že se Orlované skutečně náměstí dočkají. Mám z toho radost, ale ještě větší radost budu mít, až to náměstí bude hotové," dodal Kuča.

Touha po novém náměstí spojuje v Orlové tamní politické vedení i opozici.

Zástupci opozice jsou ale zatím ve svém nadšení opatrní. „Každou dobrou zprávu v této věci samozřejmě vítám, ale zůstávám lehce skeptický. To, že je projekt doslova na spadnutí jsme už slyšeli do předchozího vedení města v uplynulých letech několikrát a nakonec z toho vždy sešlo," uvedl například Petr Koláček z KSČM.

Černé na bílém…

Nové náměstí by samozřejmě uvítal. „Po těch letech tomu ale začnu věřit, až vše uvidím ve formě příslušných smluv, jak se říká, černé na bílém. To ale podle mých informací zatím není a žádná konkrétní smlouva neexistuje. Jedná se prý zatím jen o ústní přísliby, maximálně o tom existují nějaké zápisy z jednání. Každopádně celé akci držím palce, vždyť o nové náměstí usilujeme dlouhá léta a obyvatelé Orlové si ho určitě zaslouží," okomentoval snahy dotáhnout přípravy rekonstrukce náměstí do konce Koláček.