Bývalý důlní záchranář, ale též sběratel, kronikář, fotograf a folklorista byl známý po celé české i polské části Těšínského Slezska. Nadšený kutil byl jedním z mála zručných lidí, kteří dokáží dodnes vyrobit specifický hudební nástroj – pastýřský roh, pro který se v tomto kraji vžil název trombita. Na své vlastnoručně vyrobené nástroje hrál na národopistných slavnostech po celém regionu, ale obdivovali je také náštěvníci folklorních festivalů ve Francii, Portugalsku nebo Anglii. Jeho nejdelší výrobek měří 835 cm a je dokonce zapsán v české Guinessově knize rekordů.

Chmielovou velkou vášní byla historie - miloval region, ve kterém žil. Díky jeho sbírkám fotografií a historických dokumentů mají profesinál ní historikové v rukou unikární materiály mapující historii Fryštátu, Karviné i dalších měst v regionu.

Jméno Jozef Chmiel najdeme na řadě knížek a publikací o Darkově či staré Karvinné, jichž je přímo spoluautorem, nebo do nich věnoval fotografie ze svých sbírek.

Byl tak nadšeným organizátorem kulturních akcí, výstav a zasloužil se o udržování lidových tradic prostřednictvím každoroční hudební přehlídky Máj nad Olzou. Byl držitelem několika ocenění, například coby Osobnost města Karviné. V lednu mu bylo osmdesát.