„Je to opravdu něco tak mimořádného, že má člověk problém to rozumně pochopit. Ono se to asi ani rozumově chápat nedá, musíte to prostě vnímat srdcem," svěřila se Čempelová, kterou do Vatikánu doprovodí kmotra, manžel a také dětmarovický farář Marcel Puvák. Právě ten se podle jejích slov osmělil a křest ve Vatikánu navrhl.

„Je pravda, že s mnoha lidmi z naší země se papež setkal, ale není mi známo, že by někoho z Česka pokřtil. Mimo jiné také proto, že papež běžně nekřtí, pouze dvakrát do roka," vysvětlil Puvák s tím, že žádost o křest Čempelové papežem směřoval na úřad, jež má na starosti organizování všech papežských bohoslužeb.

Ilustrační foto.
Karvinsko se stále překotně vylidňuje

„Popsal jsem situaci v naší farnosti, vysvětlil jsem, o koho jde, a že mi na tom osobně záleží, protože vím, jak silný zážitek a povzbuzení to pro člověka musí být. K mému velikému překvapení jsem hned druhý den dostal odpověď, že mé prosbě vyhoví," uvedl dále Puvák.

Čempelová se na křest intenzivně připravuje posledních několik týdnů při obřadech bezprostřední přípravy na křest.

„Jsem z této obce a na místním úřadě pracuji 22 let, proto se se všemi místními známe a já třeba i vím, v jaké lavici v kostele kdo sedí. A v tom je to pro mě naprosto úžasné zdejší lidé mě přijali s otevřeným srdcem už kdysi dávno, když jsem do farnosti začala docházet jako šestnáctiletá holka. Když se pak dozvěděli, že mě pokřtí Svatý otec, jejich reakce byly tak nádherné, že jsem z toho dojatá," prozradila žena.

Rekonstrukce náměstí v Orlové.
Stavbaři i archeologové spolu, stavba náměstí jede naplno

Spolu s Čempelovou pokřtí papež František ve Vatikánu ještě deset dalších lidí z celého světa.

PAVLA KRŮČKOVÁ + ČTK