Domov má ve dvou střediscích (Helios a Luna) dohromady necelých 500 klientů a zaměstnanců. Odběry prováděli hygienici v domově v několika vlnách. „Je to velká úleva. Znamená to, že zabírají naše hygienická opatření, která jsme nastavili, a současně je to úleva pro naše klienty, protože se splnilo to, na co dlouho netrpělivě čekají a to je obnovení možnosti návštěv jejich příbuzných,“ říká Milan Dlábek.
Potvrdil, že v domově v blízké době umožní návštěvy klientů. „Musíme nastavit nějaký časový harmonogram, aby to nezatížilo personál a nevystavilo klienty nebezpeční přenosu infekce,“ dodal ředitel domova. 

Vagón cafe bar, 29. července 2020 ve Frýdku-Místku.
Tento Vagón odnesly z Bohumína záplavy. Ve Frýdku-Místku je z něj kultovní bar

Aktuální situace byla v úterý takováto: ve Středisku Luna bylo pozitivních 11 klientů a 11 zaměstnanců. Deset lidí je hospitalizovaných, jedna klientka v půli července zemřela. Ve Středisku Helios je situace lepší. Nakaženo byli tři klienti (jeden zemřel) a dva zaměstnanci, kteří jsou však již vyléčení a v pondělí opět nastoupili do práce.

Stovky tisíc korun na ochranu před koronavirem

Atmosféra v domově nicméně žádnou katastrofu nepřipomíná. Ošetřovatelky s klienty normálně pracují, jen už jsou poněkud unavené. „Mají toho opravdu dost. Už to trvá dlouho,“ připouští ředitel domova. Už tak náročnou službu kvůli koronaviru zaměstnancům znepříjemňuje povinnost nosit po celou dobu pobytu v práci respirátory, při kontaktu s pacienty používat hned dvoje rukavice a ochranné pláště.

V Havířově-Životicích si v sobotu připomněli památku obětí masakru na obyvatelích obce v létě roku 1944.
V Havířově-Životicích si připomněli masakr z léta 1944

Nákupy ochranných prostředků navíc něco stojí a domovu tak ukrajují z rozpočtu. „Musíme mít neustále zásobu rukavic, respirátorů, dvojkových i FFP3, ochranných plášťů a dezinfekce. Všechny tyto prostředky neustále zdražují a nás stály poslední tři týdny, kdy se u nás objevili nakažení, stovky tisíc korun,“ netají ředitel Milan Dlábek.

Jen takzvaných dvojkových respirátorů v domově spotřebují 600 denně. Pozitivní zprávou pro zaměstnance domova může být informace, že ministerstvo práce a sociálních věcí už poslalo peníze určené na odměny pro zaměstnance v sociální sféře. „Pokud mám informace, už dorazily na magistrátní účet. Po schválení radou města půjdou peníze nám a my je přerozdělíme mezi zaměstnance,“ dodal ředitel domova pro seniory v Havířově.