Proč jsou příchutě, které zákazníkům z Karvinska nabízejí, tak oblíbené. Důležitá nebyla jen chuť či škála v nabídce, ale Deník vzal v potaz i doporučení od čtenářů, prostředí cukrárny a další proměnné.

Kde mají nejlepší vanilkovou? A kde se zastaví pokaždé místní, ale i výletníci, kteří zavítají do města? Obvykle to bývá centrum města, což platí pro Karvinou i Havířov. Deník někde také ochutnal.

Slivkafé, Karviná

Slivkafé Karviná, léto 2023.Slivkafé Karviná, léto 2023.Zdroj: Deník/Tomáš JanuszekCukrárna Slivkafé, která v prostorách městského fotbalového stadionu v Karviné-Ráji funguje už čtvrtou sezonu, je proslulá zejména skvělými zákusky vlastní výroby. Kromě klasického cukrárenského sortimentu, kávy, piva, nealka a lehkých alkoholových drinků nabízí i různé druhy zmrzliny. Ty dodává zlínská firma Adria Gold.

Mezi nejoblíbenější druhy patří ovocné - hlavně citrónová, lesní plody, malinová natur a nebo jahoda RAW. Tu, jak říká provozní podniku Jana Gorgolová, vyhledávají zejména lidé alergičtí na lepek a laktózu. „Ta je nejoblíbenější, protože je opravdu vyráběná z jahod, je to takový sorbet. Vždycky je rychle pryč. Dobře se prodává také čokoládová a vanilková,“ říká provozní Slivkafé.

Kritické místo. Ulice Rudé armády se stále opravuje a je průjezdná obousměrně, ale jen v polovině profilu. Někteří řidiči jsou ale v tomto méstě dezorientovaní a jezdí v protisměru.
Řidiči v Karviné pozor! Při výjezdu z křižovatky opravované Rudé Armády opatrně

Z dalších druhů mají běžně v chladícím pultě makovou, tiramisu, aloe vera, kokos+mandle, cookies, nugát, nebo s příchutí maracuji.

Podnik je mezi lidmi oblíbený, přestože je trochu stranou a vůbec ne v centru města. „Po zvýšení cen energií jsme uvažovali, že už zmrzlinu prodávat nebudeme, protože je drahá, ale lidé si zvykli a chodí k nám. Někteří si berou do kornoutku a zase jdou, kdo zůstává posedět, koupí dětem do poháru třeba i se šlehačkou,“ říká Jana Gorgolová.

Slivkafé, Karviná
U Hřiště 1700/2, Ráj
otevírací doba: Po – Čt, Ne 9 – 20 h., Pá a So 9 – 21 h.
www.slivkafe.cz
kopeček 35 Kč, malé, velké kornouty, kelímky
TIP Deníku: jahoda RAW

Gelato GOGO, Havířov (vedle OD ELAN)

Havířov, Gelato GOGO, u OD ELAN.Havířov, Gelato GOGO, u OD ELAN.Zdroj: Deník/Tomáš JanuszekPodnik italského střihu nabízí zmrzlinu kopečkovou i točenou, jejíž příchutě střídají. K dostání je vanilka, čokoláda, ale když je hodně teplo točí i sorbet.

Nabídka kopečkové zmrzliny je velmi velká: kefír s černým rybízem, cheesecake s višní, ricotta s pomerančem, špička dort, extra dark, sorbet hrozno s jahodou, candy world, sorbet mango, růžový grep, malina (sorbet), citron fresh premium, rakytník (sorbet) slaný karamel, borůvka, černý rybíz, kinder bueno, čoko-banán, pistácie a jogurt crema.

Vlakové nádraží Havířov čekají změny.
Nové výtahy i podchod. Havířovské nádraží čeká rekonstrukce, potrvá do roku 2026

Nejvíc jde na odbyt slaný karamel a špička dort, jogurt pistácie sorbet jede hrozno – jahoda, malina – mango.

„To, co vidíte ne pultě, není celá nabídka. V repertoáru máme až 60 příchutí. Základy všech zmrzlin jsou ovocné,“ říká zmrzlinář Izmail Aligi.

Gelato GOGO, Havířov
Otevírací doba: denně 9 – 18 hodin a podle zájmu až do 20 hodin.
Malá porce: 30 korunvelká porce. 40 korunnejvětší porce: 50 korun
Kopeček stojí od 30 korun, ale podle druhu zmrzliny až 35 korun

Makarská zmrzlina, Orlová

Orlová, Makarska zmrzlina.Orlová, Makarska zmrzlina.Zdroj: Deník/Tomáš JanuszekMalý krámek u vchodu do OD Prior od kina Vesmír nabízí už mnoho let kopečkovou i točenou zmrzlinu.Točená – vanilka se smetanou, černá višeň (sorbet), citron, meloun, vše i v míchané verzi podle aktuální nabídky. Celkem dělají 12 druhů točené zmrzliny.

Slavnosti piva a gulášů, Karviná, rok 2022.
Tipy na víkend. Na Karvinsku slavnosti gulášů, sraz kamionů i rockový festival

Sortiment se každý týden mění, ještě mají v nabídce zmrzlinu malinovou, ostružinovou, borůvkovou, meruňkovou, broskvovou, zelené jablko, modrou malinu, pistácii, černou borůvku a žlutý meloun.Prodávají i kopečkovou a také mají 12 druhů. Oproti „točence“ mají navíc mango, kinder snickers, borůvka sorbet, jahoda sorbet, meloun s mlékem, slaný karamel, stracciatella, čokoláda a pistácie.

„Všechno si vyrábějí sami, žádný prášek. Lidé nás znají, jsme tady 25 let a celá Orlová k nám chodí na točenou,“ říká chorvatský majitel podniku Eran Kreci.

Makarská zmrzlina, Orlová (u Prioru)
Otevírací doba: Po - ne 10 - 19 hodin
kopeček stojí 30 koruntočená zmrzlina: malá porce: 30 korunvelká porce: 40 korunporce maxi: 60 korunporce jumbo: 70 korun (v širším kornoutu)
Tip Deníku: černá višeň

Cukrárna Makarska, Český Těšín

Český Tešín, Cukrárna Makarska.Český Tešín, Cukrárna Makarska.Zdroj: Deník/Tomáš JanuszekVyhlášený podnik v ulici spojující náměstí a Hlavní ulici nabízí mnoho druhů domácí zmrzliny. Jak kopečkové tak i točené (jahoda, vanilka a čokoládová a další).

Sortiment kopečkové: snickers, oreo, ferrero rocher, lískový oříšek, jablko, černý rybíz, citron, slaný karamel. Sortiment personál mění během dne. Nejoblíbenější je kinder bueno a slaný karamel. Vše z čerstvého ovoce.

Cukrárna Makarska, Český Těšín
Otevírací doba: v létě denně od 8.30 do 20,30 hodin
kopeček stojí 30 korun, nebo 6 zlotých, které přijímají
točená zmrzlina: jahoda, vanilka, míchanámalá porce: 30 korunstřední porce: 40 korunmaxi porce 50 korun
Tip Deníku: pistáciová a lískový oříšek

Kavárna a cukrárna Venezia, Karviná

Cukrárna Venezia Karviná, léto 2023.Cukrárna Venezia Karviná, léto 2023.Zdroj: Deník/Tomáš JanuszekKavárna a cukrárna Venezi řadu let funguje v samém srdci Karviné - na Masarykově náměstí. Její současný majitel Hakan Hamzai podnik provozuje už 20 let. Původní obyčejný prodej zmrzliny obohatil před pár lety o klasickou cukrárnu, kde kromě zmrzliny nabízí také kávu a zákusky.

„Zmrzlinu si vyrábím sám z českého mléka a dalších surovin, které mi dovážejí z Itálie,“ říká makedonský majitel. Jeho podnik má během sezony, která trvá od března do konce října, otevřeno denně. O zákazníky prý nemá nouzi. „Víkendy bývají silné. Během léta k nám kromě místních chodí hodně Poláci, kteří do města často přijíždějí na kolech,“ říká Hamzai. I proto podnik přijímá platbu ve zlotých.

Eshref Merdjani, majitel hotelu Piast v Českém Těšíně.
Nechci ve městě hernu, kasino je ale jiná liga, říká majitel těšínského Piastu

A jaká zmrzlina je ve Venezii ta nejoblíbenější? „Dospělí mají rádi příchuť slaný karamel, děti jednoznačně Kinder Bueno a z ovocných vede meloun,“ říká majitel cukrárny.

Cukrárna Venezia, Karviná
Masarykovo náměstí 92
Otevírací doba: Po – ne 9 – 20 hodin
kopeček stojí 30 korun
TIP Deníku: mango

Smíšenka Niko, Dětmarovice 

Dětmarovice, zmrzlina Smíšenka NIKO.Dětmarovice, zmrzlina Smíšenka NIKO.Zdroj: Deník/Tomáš JanuszekMají točenou, nabízejí vanilku, pistácii, dnes míchaná. Ale mají i jiné příchutě: čokoládová, black magic, (novinka) směs čokolády a kokosu a jahodovou, zelený meloun atd.

Kromě zmrzliny podávají také frappé a ledovou tříšť – malinovou , pomeranč, dračí ovoce, šmoulová

Niko, točená zmrzlina z Opočna, Dětmarovice (naproti železářství)
Otevírací doba: Po - Ne 10 - 18 hodin
malá porce: 30 korun velká porce 40 korun

Bezva zmrzlina, Bohumín

Bohumín, Berva zmrzlina na tř. Ed. Beneše.Bohumín, Berva zmrzlina na tř. Ed. Beneše.Zdroj: Deník/Tomáš JanuszekMomentálně je v tomto podniku v Bohumíne v kurzu nový druh, což je toffife v kopečkové verzi.

Zdejší sortiment: točená zmrzlina s příchutí vanilka, meruňka, toffife, průběžně se to mění. Mají i kopečkovou zmrzlinu – jahoda, kofila, dračí ovoce, pinacolada, cukrová vata, čokoláda, toffife, mango, jahoda, exotic, snickers, citron, kinder.

Bezva zmrzlina, Bohumín 
Prodejní doba: Po - So 9 - 18,30 hodin Neděle 10 - 18,30 hodin
Ceny: kopeček: 35 korun, malá porce: 30 korun, střední: 40 korun,největší: 50 korun

Zmrzlina GOGO, Havířov OD Permon

Havířov, Zmrzlina GOGO, OD Permon)Havířov, Zmrzlina GOGO, OD PermonZdroj: Deník/Tomáš JanuszekPodnik makedonského majitele Erana Alliho funguje už 20 let nabízí spoustu druhů zmrzliny, vše vlastní výroby. Příchutě se obměňují.

Nabízejí i pizzu a kávu. Sortiment: mango (sorbet), karamel, malina, oreo, cookies, šmoula, jahoda, citron, dračí ovoce, čokoláda, vanilka, jahoda, jogurt, zelení jablko, borůvka (sorbet). Dětem nejvíce chutná šmoulová, dospělí berou malinový sorbet anebo vanilkovou.

Zmrzlina GOGO, Havířov
Otevírací doba: denně 8.30 – 20 hodin
kopeček: 30 korun (kelímek i kornout)točená zmrzlina: vanilka, jahoda, míchanámalá porce: 30 korunvelká: 40 korunmaxi porce: 50 korunTip Deníku: mango

Jadranská zmrzlina, Havířov (vedle Labužníku)

Havířov, Jadranská zmrzlina, u Labužníku.Havířov, Jadranská zmrzlina, u Labužníku.Zdroj: Deník/Tomáš JanuszekTočená zmrzlina: vanilka, čokoláda, mango. Lidé ale nejvíce berou kopečkovou a chutnají jim všechny.

V nabídce je čokoláda, rafaelo, ferrero rocher, špička, vanilka, cheesecake, lotus, banán, karamel, nutela, slaný karamel, kinder bueno malina, dračí ovoce, mango (sorbety), šmloula, červený meloun, tutti frutti, citron, zelení jablko, kofola, grep, bergamot, jahodová sorbet (vegan), red bull.

Jadranská zmrzlina, Havířov
Otevřeno má denně od 8 do 20 hodin
kopeček: 30 korun Točená zmrzlina:malá porce: 30 korunvelká porce: 40 korunmaxi porce. 50 korun

U Böhmů, Havířov

U Böhmů, Havířov, léto 2023.U Böhmů, Havířov, léto 2023.Zdroj: Deník/Tomáš JanuszekPříští rok to bude dvacet let, co manželé Jarmila a Norbert Böhmovi začali v centru Havířova s prodejem zmrzliny. Původně měli točenou.

„Lidé nás tehdy z daleka obcházeli, ale vytrvali jsme. Potom jsme si pořídili druhý stroj a každý týden jsme poctivě měnili příchutě. Už tehdy jsme nechtěli zůstat jen u klasické vanilky a čokolády,“ říká majitel zmrzlinářství Norbert Böhm s tím, že dnes mají v nabídce denně přes dvě desítky příchutí točené i kopečkové zmrzliny, které navíc neustále obměňují. Celkem „točí“ na pultě asi 55 příchutí.

Která jde nejvíc na odbyt? „Někdo chce ovoce, jiný chce mléko, smetanu. Lidé si hodně oblíbili zmrzlinu, kterou jsme nazvali zakynthos. Je tam jogurt, pistácie a maracuja. V roce 2019 jsme tuto zmrzlinu představili na národní soutěži v Brně a byli jsme oceněni druhým místem,“ vzpomíná Norbert Böhm.

Koloseum přišlo v přepočtu na 75 milionů korun.
Největší sauna světa je kousek od Katowic. Do obřího wellness smí jen naháči

Nápady pro nové druhy čerpají manželé nejčastěji z Itálie, kam každým rokem vyrážejí na školení. „Pořádnou zmrzlinu nevysypete ze sáčku. Je to „vaření“ jako každé jiné, během kterého zkoušíte recepty a ingredience. Není to alchymie, ale spíše umění dát tomu čas a srdíčko,“ doplnila Jarmila Böhmová, podle které je každá várka jejich zmrzliny vždy trochu jiná. Záleží například na zralosti ovoce, obsahu cukru.

Zajímavostí zdejšího zmrzlinářství je také prodej netradiční černé zmrzliny s vanilkovou příchutí a v minulosti proslul tento podnik nabídkou alkoholové zmrzliny, kterou ale mohou jen dospělí. „Alkoholovou zmrzlinu už děláme jen sporadicky. Nedávno jsme měli prosecco s jahodami. Je to dobré, ale někteří lidé si ji nedají, třeba proto, že jsou autem. A ona opravdu obsahuje alkohol." A jak se při výrobě podařilo zmrazit alkohol? To je podle Jarmily Böhmové už roky výrobní tajemství, říká s úsměvem.

Má-li jmenovat pět nejneobvyklejších názvů zmrzlin, začne okurkovou, pokračuje mafiánem, již zmiňovaným proseccem s jahodami, zmrzlinou mojito v alkoholové i nealko verzi anebo zmrzlinou s příchutí popcornu. V nabídce jsou ale ještě další: červený meloun, zelené jablko, exotik, švestka s čokoládou, meruňka, zakynthos, solené karamelové máslo, citron, ananas, tiramisu, kafíčko, popcorn, mléčná čokoláda, extra dark, oreo, vanilka, stracciatella, cookies, unicorn šmoulové

Kopečková versus točená

Vedle kopečkové nabízejí U Böhmů stále i točenou zmrzlinu, se kterou před lety začínali. „Bejvávalo,“ říká Norbert Böhm. „Za poslední roky se technologie výroby zmrzliny tak vylepšily, že se lidem snažíme nabízet kvalitní zmrzlinu s nápadem. I proto spousta lidí opustila točenou vanilku s čokoládou, protože zjistili, že by přišli o spoustu chuťových variant. My dnes prodáváme asi 30 procent točené a 70 procent kopečkové zmrzliny,“ říkají Böhmovi.

Ministervsto vnitra doporučilo městu Karviná, aby přejmenovalo třídu Těreškovové. Navíc podle zákona nemohou ulice nést jména lidí, kteří ještě žijí.
Přijde Karviná o třídu Těreškovové? Město dostalo apel, ať ji přejmenuje

Kopeček jejích domácí zmrzliny z kvalitních surovin přijde na 35 korun. Je to hodně, nebo málo? „Mělo by to být víc. Energie i suroviny jsou drahé. Možná kdybychom byli v centru Brna, tak si můžeme dovolit vyšší cenu, ale tady to nejde. I když v sobotu jsme měli pistáciovou zmrzlinu, kopeček za 45 kopeček a lidi si ji dávali ve velkém,“ dodává Jarmila Böhmová.

Zmrzlinářství U Böhmů, Havířov
Náměstí republiky 571
https://www.facebook.com/zmrzlinarstviubohmu/
otevírací doba: denně 9 - 18 hodin (za dobrého počasí i do 20 hodin)
TIP Deníku: švestková s čokoládou


Nahrává se anketa ...