„Zvířata jsou živé bytosti a neměla by se jako neplánovaný dárek vůbec dávat. Já ani nechápu, jak někoho napadne vzít štěně a někomu ho šoupnout. Pak to takhle dopadá. Z inzerátu je mi smutno a taky zle,“ napsala jedna z diskutujících, Míša M.

Podle zjištění Deníku se na stejném internetovém bazaru krátce po Vánocích objevila i jiná zvířata s označením „nevhodný dárek“. Především šlo o hlodavce, jako jsou králíci nebo morčata, mezi inzeráty byl ale také třeba ježek.

Blanenský psí útulek funguje přes dvacet let. Za tu dobu jeho branou prošlo 1628 psů. Od roku 2008 městské zařízení vede Jarmila Jurová.
Pořídit si psa? Závazek na celý jeho život, říká vedoucí blanenského útulku

Nechtěná zvířata se některým lidem podaří prodat či darovat, jiná končí v útulcích. Někteří lidé si s inzerátem nedělají hlavu a rovnou zvíře vyhodí jako kus odpadu. S takovým případem se počátkem roku 2020 setkal například útulek v Děčíně. Tehdy zhruba tříměsíční fenku, která pak dostala jméno Caira, nálezce objevil v tašce pověšené na popelnici.

Povinnost čipování překážkou? 

Ve stejném roce vešlo hned 1. ledna v platnost povinné čipování psů. Vedoucí děčínského útulku tak předpokládala, že se někdo fenky zbavil právě proto, aby ji nemusel čipem označit. „Máme takový pocit, že než aby zvíře majitelé nechali načipovat, jsou schopni psa se zbavit,“ uvedla vedoucí děčínského útulku Eveline Jahelková.

Její slova potvrdila i vedoucí Psího domova Řepnice. Jen několik dní předtím, okolo Štědrého dne, útulek přijal velký počet starých psů. „Nevíme, zda to má na svědomí povinné čipování, nebo jestli je lidé vyhazují, aby si mohli pořídit nového psa,“ sdělila tehdy vedoucí domova Miluše Maskulanisová.

Chovatelé tygrů a dalších nebezpečných zvířat by se měli mít na pozoru. V platnost vešla na Nový rok nová vyhláška ministerstva zemědělství, která upravuje podmínky v chovech
Tygr jako domácí mazlíček? Chovy nebezpečných zvířat budou pod kontrolou

Loni pak v kotci útulku městských policistů ve Starém Městě na Slovácku skončilo začátkem roku vyděšené štěně německého ovčáka. Pes byl bez obojku a bez čipu. Tamní strážníci považují takový případ za běžný.

„Po třaskavých Silvestrech a nebo v jiných případech bouchajících ohňostrojů se u nás stává, že psi utečou i několika majitelům. V podobných případech ale většinou majitele známe, takže se k nim psi vrací zpátky poměrně rychle,“ prozradil velitel strážníků Miroslav Nosek. Dodal, že loni ale na přelomu Silvestra a Nového roku byla „kanonáda“ slabší, proto i útěků psů bylo méně.

Zvířata děsily petardy a ohňostroje 

I v letošním roce některá zvířata končila bezprostředně po Novém roce v útulcích. Podle oslovených útulků se ale zdá, že se situace s vyhozenými zvířaty uklidnila. Většinou šlo letos pouze o zaběhnutá zvířata, která vyděsily hlasité novoroční oslavy.

Podobně to vypadalo také v Útulku Slezské Pavlovice. „Letos jsme přijali jen několik zaběhnutých psů, všichni se vrátili domů,“ řekl Deníku vedoucí jednoho z největších českých útulků Tomáš Schulz.

Silvestrovské oslavy. Ilustrační snímek
Pyrotechnika děsila i zabíjela. Zvířecí záchranáři měli napilno

S vyhozenými zvířaty bezprostředně po Novém roce útulek žádnou zkušenost nemá, ačkoli působí už od roku 2009. „Nikdy nám sem štěňata ani dospělé psy hned po Novém roce nikdo neodložil,“ doplnil Schulz.

Zaběhnutá zvířata se letos podle zkušeností útulků většinou poměrně rychle vrátila domů. Ne všechna ale měla takové štěstí. Kromě zvěře končí každý rok pod koly aut i domácí mazlíčci. Největší riziko, že se zvíře už nevrátí domů, je právě při novoročních oslavách, kdy se zvířata dávají na panický útěk. Majitelé by proto měli svého mazlíčka dostatečně zajistit.